(Nordlys): To russiske sjøfolk ble 20. mai pågrepet inne på Remiks Miljøpark sitt område nord på Tromsøya etter stengetid. De to ble senere utvist over Storskog grenseovergangssted i Finnmark.

Det bekrefter Troms politidistrikt overfor Nordlys.

Det var lørdagen i langhelga etter 17. mai at politiet ble varslet av et vaktselskap om det befant seg uvedkommende inne på området på Skattøra. Da patruljen kom til stedet, fant de to russiske sjøfolk på stedet.

– Snoket

– De kom fra en russisk båt. De drev og snoket rundt inne på området, selv om de ifølge sin egen forklaring ikke gjorde det, sier politiadvokat Jacob Bergh til Nordlys.

Bergh sier at det er et velkjent problem at uvedkommende tar seg inn på området og plukker ting som kan ha verdi. De to russerne derimot ble ikke tatt med noe på seg.

– Det endte med at de to fikk hvert sitt forelegg på 8000 kroner for å uberettiget ha tatt seg inn på Remiks Miljøpark. De forklarte at de kommet seg inn ovenfra fra klippen på baksiden, sier Bergh.

Den ene av de to skal ifølge Bergh blant annet ha fremvist en militær vernepliktsbok da han ble spurt om ID.

Etter pågripelsen ble de to til slutt besluttet utvist fra Norge for en periode på to år, og sendt til den norsk-russiske grensa ved Storskog.

Strengere tiltak

Remiks ønsker ikke å kommentere den konkrete episoden, men informasjonsansvarlig Ivar Sutre Handeland sier på generelt grunnlag:

– Remiks har i perioder besøk av uvedkommende på Returstasjonen utenom åpningstidene, og flere har blitt bortvist fra området. Det er verdier i avfall og ikke minst er elektrisk avfall interessant for noen. Remiks arbeider med å sette inn strengere tiltak på området, slik at det blir vanskeligere å få tak i det vi har lagret.

Hendelsen kom bare en drøy uke etter at UD kom med en kraftig påminnelse om sanksjonsreglementet til verftsindustrien i Tromsø og Kirkenes. Den norske regjeringen sa i klartekst at russiske trålere ikke skal kunne gjennomføre planlagt vedlikehold ved norske verft.

Tromsø, Kirkenes og Båtsfjord er de tre havnene hvor russiske trålere fortsatt har lov til å anløpe.

Finnmark politidistrikt annonserte nye landlovbestemmelser for russiske sjøfolk i Båtsfjord og Kirkenes fredag 12. mai. Troms politidistrikt jobber med tilsvarende som skal begrense ferdselen for russiske sjømenn i Troms.

Etter det Nordlys får opplyst, skal ikke PST ha vært direkte involvert i saken, men den har vært håndtert gjennom ordinært politi.