Kom, så og dro: «Helikopterjournalistikk» brukes om reportere som stikker innom eksotiske steder og lager historier ut fra egen virkelighetsforståelse.
Helikopterjournalistikken kjennes best igjen når reportere fra de såkalt store redaksjonene reiser langt bort, men bare har tid til korte opphold.
Da blir rapportene deretter. Det stilles ledene spørsmål til dem som kommer med bekreftende svar. Deretter krydres reportasjene med beskrivelser av alt det eksotiske disse – som regel svært urbane – journalistene har sett. Lesere, lyttere eller seere får enten skildringer av snø og mørketid, midnattsol og idyll, eller tett jungel, alt etter hvor ferden har gått.
Poltikerversjon
I forrige uke fikk Sør-Varanger smake på en politisk versjon av denne formen for – jeg finner ikke et bedre ord: opplevelsesturisme. Tirsdag 8. mars var det to ministre i Kirkenes, og fredag 11. mars avla lederen i utenriks- og forsvarkomitéen kommunen et besøk.
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum var kanskje den som kom best ut av besøket. Han lovte ingenting, men bedyra at han var her for å lytte og lære.
Om å få ting med seg
Næringsminister Jan Christian Vestre hadde heller ikke løfter i bagasjen. I stedet hadde han fortalt nettstedet E24 at det er knytta risiko til det å drive næringsvirksomhet.
– Mange bør jo ha fått med seg hva Putin har foretatt seg i flere år nå, og næringslivet bør gjøre seg noen tanker om det.
Sa altså næringsministeren da han forberedte seg på å møte bedriftsledere, ansatte og politikere i Norges eneste kommune som grenser opp mot landet som per i dag sannsynligvis er den største sikkerhetstrusselen mot Norge.
Heldigvis hadde Kimek og Henriksen Shipping laga lesestoff som Vestre fikk med seg hjem. Den inneholdt informasjon om at Kimek er et resultat av Aps politikk fra slutten av 1980-tallet. Det statseide Sydvarangers gruvedrift gikk mot slutten og selskapet stifta Kimek som skulle «ivareta den mekaniske kompetansen som befant seg i Sør-Varanger. Verftet skulle rette seg mot reparasjoner av den sovjetiske fiskeflåten.»
Historieløs
Den sterke satsinga på samhandel og samarbeid med Russland har altså vært en villet politkk, og den har i ulik grad blitt fulgt opp av skiftende regjeringer. Det burde næringsministeren fått med seg før besøket i Kirkenes.
Redaktør Arne O. Holm i High North News kalte Vestres tilnærming for historieløs og ba næringsministeren legge pekefingeren igjen i Oslo før han dro nordover.
Fredag kommer han på nytt til Kirkenes. Forhåpentligvis med mer lærdom og mindre pekefinger i bagasjen.
Uavhengig av «folk»
Fredag 11. mars var tidligere utenriksminister og dagens leder av utenriks- og forsvarskomiteen Ine Eriksen Søreide i Sør-Varanger – med Verdens Gang på slep. Ifølge VG var hun «på grensen til Russland» og forkynte at det er viktig å hevde våre interesser i nord. Samtidig slo hun fast at «suvereniteten vår er ikke avhengig av hvor mange folk som bor her. Den er uomstridt.»
Det er ikke tvil om at hun har både jussen og folkeretten på si side, men uttalelsen virker ikke å være i tråd med Solberg-regjeringas nordområdemelding fra førjulsvinteren 2020. Der heter det blant anna at «norske interesser i Arktis må hevdes gjennom et sterkt, livskraftig og kompetent Nord-Norge. Derfor er økonomi og samfunnsutvikling i landsdelen et nasjonalt anliggende, med et rikt ressursgrunnlag som bidrar til økonomisk vekst i hele landet.»
Overlatt til oss sjøl
Tidligere ordfører Rune Rafaelsen har flere ganger hevda at Sør-Varanger har vært overlatt til seg sjøl i krevende situasjoner. Det skjedde under flyktningekrisa i 2015, og vi kjente igjen mye av det samme under koronapandemien. Da måtte Sør-Varanger kommune i stor grad ta på seg oppgaver på den norsk-russiske grensa som egentlig hører hjemme hos sentrale myndigheter.
Den akutte krisa som ser ut til å komme i kjølvannet av sanksjonene mot Russland, avslører hvor lite norske myndigheter har vært villige til å satse på Sør-Varanger og resten av Øst-Finnmark de siste årene. Når russerne drar, er mye av næringsgrunnlaget borte.
En gang i tida blei det brukt virkemidler for å sikre bosetting i grenseområdene. Noen av dem fungerte, andre fungerte svært dårlig, spesielt fornorskningspolitikken.
Virkemiddel fra Russland
Det pussigste er kanskje at det beste «distriktspolitiske virkemiddelet» i Øst-Finnmark de siste tiårene bokstavelig talt har kommet vandrende fra Russland. Et biologisk eksperiment – som egentlig har endt opp som ei økologisk katastrofe – har skapt mer liv og røre i Øst-Finnmark enn noe annet. Både fiskerinæringa og reiselivet nyter godt av kongekrabbas inntreden langs kysten av Finnmark.
Lov til å håpe
Fredag formiddag kommer næringsminister Jan Christian Vestre og kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram til Kirkenes for å presentere virkemidlene regjeringa regjeringa mener skal bidra til å dempe fallet i Sør-Varanger og Øst-Finnmark. Alt tyder på at regjeringa får flertall i Stortinget for det de måtte forslå.