Bestanden av skrei og nordøstarktisk hyse er på vei ned. Derfor er rådet fra havforskerne å kutte kvoten med en femdel neste år.
Det internasjonale havforskningsrådet, ICES, anbefaler at neste års kvote for skrei, eller nordøstarktisk torsk, settes ned med 20 prosent til 708.480 tonn.
Uten regler i kvotesamarbeidet med Russland som forhindrer større endringer enn 20 prosent fra år til år, ville rådet fra ICES vært å redusere kvoten med 40 prosent.
På vei ned
Torskebestanden i Barentshavet er den økonomisk mest innbringende i norsk sone og forvaltes sammen med Russland. Bestanden er generelt på vei ned etter flere år med veldig høye nivåer.
Nedgangen skyldes i hovedsak to ting. En metoderevisjon som førte til at eldre fisk ble redusert. Samtidig viste toktene i høst og vinter at mengden fisk er mindre enn det vi trodde, sier Bjarte Bogstad som er norsk ICES-representant og bestandsansvarlig for torsk i Havforskningsinstituttet.
Store kutt
Hysekvoten blir også sterkt redusert dersom Den norsk-russiske fiskerikommisjonen følger rådene fra ICES. Forslaget for neste år gir en reduksjon i hysekvoten på 23 prosent. Her blir imidlertid ikke hele kvoten fisket opp i år, og det kan være aktuelt å overføre kvote til neste år.
For blåkveite foreslås et kvotekutt på hele 29 prosent til 19.000 tonn neste år. Årsaken er at bestanden er i retur. Forskerne påpeker at blåkveitekvotene er overfisket de siste årene og regner med det vil skje neste år også.
Kysttorsk
Kysttorsken har i lang tid vært høstet ut over bærekraftig nivå. Ut fra tilstanden ville forskerne ha anbefalt nulluttak for å bygge opp bestanden.
De ender likevel på et kvoteråd på 7.600 tonn for kysttorsk mellom 62 og 67 grader nord. Av dette bør 4.200 tonn settes av til turist- og fritidsfiske og 3.400 tonn til kommersielt fiske. Nord for 67. grader anbefaler forskerne nulluttak.