• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold
  • Hopp til bunntekst
SVA logo

Sør-Varanger Avis

  • Nyheter
  • Meninger
  • E-avis
Meny
  • Nyheter
    • Næringsliv
    • Politikk
    • Rettsvesen
    • Rundturen
    • Samferdsel
  • Kultur
  • Sport
  • Meninger
    • Leserinnlegg
    • Kommentar
    • Leder
    • Minneord
  • Magasin
  • E-avis
Logg inn
  • Tips oss
  • Bestill abonnement
  • Min side
  • Glemt passord
  • Kontakt oss
  • Kundesenter
  • Redaksjonelle tjenester
Leserinnlegg
9 minutter lesetid

Industriutvikling mulig i Sør-Varanger kommune?

Omkamp: Initiativtakerne for datasenteret på Prestebukta ber politikerne legge til rette for næringsareal. Foto: Gunnar Sætra
Kjartan Rist / Eirik Hemminghytt / Thorleif Haug
Publisert: 05 oktober, 2021 16:53
Oppdatert: 06 oktober, 2021 13:32

«Det man ikke er tjent med er at politikere vingler, dette skaper usikkerhet blant de som skal skape ny industri og ikke minst skal ta største del av regningen for det å skape et potensielt nytt ben å stå på for kommunen», skriver artikkelforfatterne.

Vi vil gjerne komme med noen kommentarer og betraktninger etter å ha vært igjennom en prosess med Sør-Varanger kommune, en prosess som tydelig satte i gang mange tanker og følelser i lokalbefolkningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Industriutvikling er ikke enkelt, spesielt ikke i den skala vi har planlagt, men blandingen av lokalt behov for industri, global etterspørsel og fortrinnene Sør-Varanger besitter gjør at vi har tro på at man kan skape en “ny” type industri i kommunen. En industri som skaper mange store fordeler og positive synergi-effekter lokalt.

69° Data Centre

Tanken bak utviklingen av et datasenter brygger på mange års diskusjoner og vi har fulgt sektoren tett lenge. I 2017 ble det laget en forstudie, støttet av Sør-Varanger Utvikling, hvor man tok for seg alle elementene ved en slik etablering. Konklusjonen var at kommunen var meget godt posisjonert til å skape en slik industri. Det enorme behovet for datalagring og overgang til skytjenester medfører et enormt behov for nye, moderne og ‘grønne’ data sentre.

Etablering av nye datasentre er en viktig del av det grønne skiftet globalt. I dag er mange datasentre drevet på fossil kraft og ikke særlig effektive, nye datasentre, spesielt i nordisk klima, drevet på fornybar energi gir et lavt karbonfotavtrykk. Hvorfor ikke skape en slik industri i Sør-Varanger?

Man skal også huske på at markedet ikke står stille, det er andre grupper som arbeider på lignende prosjekter, og det er antagelig andre kommuner med lignende konkurranse-fordeler som er noe mere positivt innstilt, og hurtigere til å tilrettelegge for tilsvarende aktører.

Hvorfor Kirkenes?

Rapporten fra 2017 konkluderer med at man har alle forutsetninger for å etablere datasenter industri i kommunen. Kombinasjonen mellom etablert infrastruktur, kaldt klima, landområder og grønne kraftkilder, betyr at man kostnads- og profilmessig kan skape et ‘world-class’ datasenter.  Kraft har vært sitert som en ‘flaskehals’, men dette er løsbart, noe vi har erfart via god dialog med både lokale Varanger Kraft og nasjonale Statnett.

Med dette som bakgrunn gikk vi i gang og vurderte forskjellige tomter i kommunen, og dette resulterte i at ‘69° Data Centre’ søkte om opsjon på å få lov til å utrede muligheten til å utvikle et slikt prosjekt i Prestebukta. Begrunnelsen og analysen var; området var allerede avsatt til næringsformål, tett på kaldt sjøvann, kraft- og fiberlinjer tilgjengelig og med annen infrastruktur (veier etc.) på plass. Vi var klar over noen utfordringer med selve lokasjonen, men dette var noe man ville arbeide seg igjennom, via utredninger og ved bruk av konsulenter og eksperter innenfor nødvendige områder. Dette omfavner undersøkelse av grunn, fugle- og dyreliv, myndighetskrav, støy etc.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sør-Varanger kommune

Da vi er oppvokst i Kirkenes er vi klar over historien til kommunen, både når det gjelder det å ha vært avhengig av en hjørnestensbedrift og mangel på mangfold når det gjelder industri i kommunen.

Noe av det Sydvaranger tilførte er overtatt av statlige arbeidsplasser (ytterligere arbeidsplasser i Forsvaret, innkrevingssentral etc.), i tillegg har handel med Russland vært positivt for kommunen, men handelsboikott og corona har stoppet denne utviklingen.

Sør-Varanger har mange fordeler som man burde utnytte bedre, og det er i hvert fall ikke plass det burde skorte på? Vi har et godt lokalt nettverk og vi forstår, i stor grad, hvordan man navigerer i kommunen – vi misunner ikke de som mangler dette, og har ambisjoner i Sør-Varanger kommune!

Lokalt engasjement

En av tingene som er positivt og som Sør-Varanger er helt avhengig av, er lokalt engasjement. Lokale ressurspersoner og grupper som brenner for kommunen og den framtidige utvikling av kommunen, ikke minst industri utvikling. Derfor er vi full av beundring over den måten Prestøya Ve & Vel engasjerte seg på i denne prosessen. Vi burde kanskje ha gjort noen ting annerledes med tanke på kommunikasjon og dialog, men da det er sagt, var vi i god tro på at vi ville utrede alle elementene som ble poengtert slik at man kunne skape en ny industri som kunne gagne kommunen, og utvikle et område som det har vært mye diskusjon om, og som var avsatt til næring.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det vi også erfarte, som overrasket oss, var at mange av de som burde være positivt innstilt til en slik utvikling, ikke har engasjert seg på samme måte, både private og offentlige personer/aktører. I et lite samfunn, og hvor media viser seg å ha innflytelsesevne, ville det også være på sin plass om noen av dem som brenner for en slik utvikling står fram og har en holdning?

Hva er rollen til en politiker?

Industriutvikling er ikke enkelt, spesielt ikke når man snakker om den skalaen vi har planlagt for et datasenter. Det er mange forhold som skal falle på plass for at man skal lykkes. Det man er avhengig av i et land som Norge, er at man som privat investor/grunder kan regne med support fra politikere, som bla. har som funksjon å tilrettelegge lokale forhold og sørge for at man kan etablere ny virksomhet. Om politikere har som mål å tiltrekke ny industri og kapital, så må man fokusere på tilrettelegging for ny industri. Dette krever samarbeid på tvers i kommunale instanser, samt blant politikere.

Politikere som vingler

Det man ikke er tjent med, er at politikere vingler. Dette skaper usikkerhet blant dem som skal skape ny industri og ikke minst skal ta største del av regningen for det å skape et potensielt nytt ben å stå på for kommunen. Vi har brukt mye tid på dialog med politikere, mye har vært bra, men noen har ikke vært særlig interessert i en dialog. Noen har vært positive, men har likevel stemt negativt, og noen har blitt influert av media og har brukt det som ‘unnskyldning’ i stedet for det å ha en personlig holdning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mangel på tilrettelegging

I etterkant av kommunestyremøte har mangt være skrevet og mange har kommet med holdninger. Det å planlegge tar tid og det overrasker oss stort at man ikke har prioritert dette, spesielt med tanke på de utfordringer man har hatt gjennom de siste 20-30 år, og fortsatt har.

Med så mange store aktører som, de siste årene, har prøvd å skape store nye industrimuligheter i Sør-Varanger kommune, bør det vel være mulig å tilrettelegge for flere industriområder parallelt. Noen kan tilrettelegges raskt, andre med lengre perspektiv. Begge deler for Sør-Varanger kommunes positive fremtidige utvikling. 

Kommunen har et ansvar, ikke bare overfor sine beboere, men også overfor de som har interesse i å engasjere seg i industri-utvikling i kommunen.

Lokal tilhørighet

En av hovedgrunnene til at vi startet denne prosessen er at vi har lokal tilhørighet. Dette betyr at vi aldri evaluerte andre lokasjoner for et slikt prosjekt. Vi forstår Sør-Varanger-samfunnet, og historien. Kommunen har alle ingrediensene til å få på plass et slikt prosjekt, men det burde ikke være oppoverbakke fra start. Vi har vist at vi har gjennomførelsesevner i mange andre prosjekter, i mange land. Kombinasjonen med det å få på plass store prosjekter, og adgang til, og kunnskap om teknologi og kapital-markedet er noe vi har, og som Sør-Varanger Kommune kunne dra nytte av. Det vil være hundrevis av utfordringer med et slikt gigant-prosjekt, men det er bare noe man arbeider seg igjennom og man finner løsninger. 

For å bruke et fotball-metafor; vi har bare spilt i to minutter, kampen er stoppet grunnet skade-avbrekk, men vi regner med å komme i gang igjen og regner med å spille 90 minutter + ekstraomganger!

Utfordring til Kommunen

Det kan ikke være riktig, når man kommer med konkrete planer om ny industri, med ekstern kapital, i et felt hvor det er en enorm vekst og global etterspørsel, at man møter et system hvor mange ikke er i stand til (?), har lyst til (?) eller er kapabel til (?) å informere om, eller komme med alternativer? Skal man få i gang utviklingen i sin helhet i kommunen, og for et datasenter spesielt, så må man ha en annen type holdning til dette. Vi står parate og avventer utspill fra kommunale instanser. Kanskje det burde være på sin plass at man gis noen alternativer? Det er landområder som kan brukes, men det kreves samarbeid og tilrettelegning, og ikke minst villighet. Tiden går.

Tips SVA

E-post: redaksjon@sva.no
Nyhetstips: 909 90 700 (hele døgnet)
Gå til tips-siden

Kontakt oss

Telefon: 78 97 07 00
Adresse: Pasvikveien 1B, 9900 Kirkenes
Redaksjonen: redaksjon@sva.no // Se alle ansatte

Følg oss


Redaktør

Ansvarlig redaktør:
Gunnar Sætra

Kundeservice: Bestill abonnement // Omadressering // Reklamasjon eller klager // Om informasjonskapsler
Annonsér i Sør-Varanger: Bedriftsannonser
Logg inn på: eAvis

Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.

SVA © 2022 · Løsningen er designet og utviklet av Dyplink - dyplink.no