Viser til brev fra Rist, Hemminghytt og Haug i Sør-Varanger Avis 22.sept 2021. Vi har forståelse for at de, som initiativtakere ønsker rask behandling av saken.
Vi som skal leve med dette i mange år fremover ønsker derimot en grundig og ryddig saksgang der mulige problemområder belyses før man gjør noe forhastet og lover bort 100.000 kvadratmeter av sentrumsnære arealer ut av kommunen. Vi vil derfor forsøke å balansere og oppklare noen av argumentene som legges frem i kommentaren.
Vi, som innbyggere i kommunen, er for det første overbevist om at Sør-Varanger kommune og Kirkenes til enhver tid har unike mulighet til å tilegne seg nye arbeidsplasser, skatteinntekter og investeringer. Vi klarer nok en gang ikke å se hvorfor det haster akkurat nå med denne spesifikke utbyggingen, ettersom det eneste argumentet for dette som kom fra formannskapet var «vi har akkurat nå ingen bedre alternativer». Da mener Prestøya Ve og Vel at man må finne bedre alternativer og ikke hastegodta noe som vi må leve med i hele vår levetid.
La oss først dele opp diskusjonen så vi faktisk snakker om de samme tingene. Saken har flere sider ved seg:
1. Et generelt ønske om industri og arbeidsplasser til kommunen.
2. Et spesifikt ønske om datasenter til kommunen.
3. Utbygging av Prestebukt generelt sett.
4. Utbygging av datasenter i Prestebukt.
Vi i Velforeningen er absolutt for nye arbeidsplasser, ny industri og synes et datasenter til kommunen kan være et spennende prosjekt. Det er ikke her kjernen i vår sak ligger, men vi ønsker allikevel å kort kommentere pkt 1 og 2.
Først vil vi korrigere «fakta-opprettingene» som kom i brevet fra initiativtakerne. De skriver at selskapsadressen skal være i Kirkenes og at det dermed vil tilfalle skatteinntekter til kommunen. Selskapsskatten tilfaller stat og ikke kommune. Dette regner vi med at initiativtakerne er klar over ettersom de tross alt jobber som investorer, og synes derfor det er smålig av dem å komme med slike usannheter. Spesielt i en sak der vi mener et godt faktabasert saksgrunnlag bør være det minste man kan kreve når man skal ødelegge såpass mye natur.
Bolyst
Når det gjelder jaget etter arbeidsplasser til kommunen, vil vi få opplyse om at det per 23. september finnes 93 ledige stillinger på arbeidsplassen på NAV. Dette er kun de utlyste stillingene, det finnes mange åpne stillinger som ikke er publisert der. Samtidig er det 107 arbeidsledige i kommunen, dvs 1,9% arbeidsledige i kommunen (nasjonalt snitt er 2,7%, tall fra august 2021). Flere i styret har også personlige erfaringer fra privat næringsliv i kommunen og har opplevd hvor vanskelig det er å ansette folk her. Slik vi ser det er ikke problemet arbeidsplasser ene og alene, problemet er folk til å besette arbeidsplassene.
En viktig del av dette er det dessverre noe forslitte begrepet bolyst. Vi synes uansett det er påfallende at man i en kommune preget av fraflytting skal prioritere tre investorer sørpå fremfor flere hundre eksisterende innbyggere sin bolyst og trivsel. Og hvis faktisk arbeidsplasser skulle vært målet her, så er det bare å se til Luleå for en liten realitetsorientering. Der har et fem ganger så stort anlegg resultert i 56 arbeidsplasser totalt etter ti år og ikke de 30.000 som ble lovet. Da tror vi at det finnes bedre måter å utnytte 100.000 kvadratmeter rett ved sentrum på.
For å oppsummere de to første punktene – vi er for nye arbeidsplasser i kommunen, vi mener et aktivt næringsliv er en del av regnestykket for at folk skal ville bo i kommunen, og vi mener et datasenter absolutt kunne blitt et spennende prosjekt så lenge man er litt realitetsorientert om hva dette faktisk er og kan bli. Vi tror derimot ikke at punkt 1 og 2 svarer på utfordringene vi har her i kommunen som er befolkningsnedgang, ikke manglende arbeidsplasser.
Ikke forutsigbart
Punkt 3: I brevet tilegner initiativtakerne oss ønsker om videreutvikling av Prestebukt. Det må være basert på nok en misforståelse på deres side. Vi ønsker ikke at Prestebukt utvikles. Vi er klar over at området er regulert for industri, men det betyr ikke at det må bygges ut. For å nok en gang trekke på våre erfaringer fra næringslivet – nøkkelen til enn næringsvennlig kommune er en forutsigbar kommune. Det som skjer nå, er alt annet enn forutsigbart. Nå skal kommunen, uten at det har kommet noe ny informasjon rundt området eller saken, plutselig godkjenne opsjon som tidligere har vært avvist.
Det som nå skjer, er at man skal ødelegge et flott naturområde, et brakkvannsdelta som er en trua naturtype i seg selv, som også har flere rødlistede arter som bruker området. Det mest næringsvennlige hadde vært om kommunen selv konsekvensutredet og kartla området og eventuelt justerte reguleringsplanen sin basert på konklusjoner fra dette arbeidet. Vi håper kommunen som grunneier er sitt ansvar bevisst og gjør en ordentlig jobb for å beskytte verdiene de er satt til å forvalte på vegne av oss som innbyggere.
Må ikke bygge ut
Punkt 4: Vi som naboer vil også fremheve de negative aspektene ved et datasenter i seg selv «midt i byen». Et datasenter krever et kjøleanlegg som, uansett hvor nytt og moderne det lages, vil føre til en 24/7 durende støy som vil høres i store områder. Det må vi leve med, sove med og bo med resten av livet. En ting er hva som er lov, en annen ting er hva som er greit. Igjen: det fine med et datasenter er at det kan ligge hvor som helst. Hvorfor midt i byen?
Og til slutt til kommunestyret som skal ta valget på onsdag: Ja, arealet er regulert til industri. Ja, det betyr at man kan velge å bygge det ut. Nei, det betyr ikke at man må bygge det ut. Nei, det betyr ikke at et datasenter er noe man må bygge akkurat her, akkurat nå. Dere skal nå veie bolyst for noen hundre av deres egne innbyggere som blir direkte berørt som naboer opp mot økonomiske interesser til investorer som bor i Asker og København. Vi er tilgjengelig for spørsmål dersom dere ønsker å snakke mer om saken. Godt valg på onsdag.