• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold
  • Hopp til bunntekst
SVA logo

Sør-Varanger Avis

  • Nyheter
  • Meninger
  • E-avis
Meny
  • Nyheter
    • Næringsliv
    • Politikk
    • Rettsvesen
    • Rundturen
    • Samferdsel
  • Kultur
  • Sport
  • Meninger
    • Leserinnlegg
    • Kommentar
    • Leder
    • Minneord
  • Magasin
  • E-avis
Logg inn
  • Tips oss
  • Bestill abonnement
  • Min side
  • Glemt passord
  • Kontakt oss
  • Kundesenter
  • Redaksjonelle tjenester
KOMMENTAR
7 minutter lesetid

«Dersom en forsvarer hadde vært like dårlig forberedt i retten, ville den tiltalte risikert flere års fengsel for veskenapping.»

SJEKKER: Pål K. Gabrielsen måtte sjekke regelverket for avstemming da ny ordfører skulle velges. Foto: Gunnar Sætra
Gunnar Sætra
ANSVARLIG REDAKTØR - 916 11 414
Publisert: 30 april, 2021 06:00
Oppdatert: 02 mai, 2021 10:16
Artikkelen er mer enn ett år gammel.

– Det er viktig – svært viktig – at vi hensyntar polikernes anseelse. Vi må ha tillit i befolkningen, særlig i en pandemisituasjon.

Kommunestyrerepresentant Harald Gunnar Sunde (SV) presenterte partiets standpunkt om Rune Rafaelsens etterlønn i tre punkt. Det hadde definert «jobb» som «inntekt», og det hadde tatt hensyn til offentlige budsjett midt i en pandemi. Sammen med politikernes (antatte) anseelse, førte det til at SV gikk inn for å gi Rafaelsen etterlønn i halvannen måned i stedet for tre. I formannskapet hadde partiet ment noe annet. Ved å ta en unnamanøver mot Høyre sørga Arbeiderpartiets samarbeidspartner for at ordførerens parti tapte avstemninga om Rafaelsens etterlønn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norgesrekord?

Onsdag 28. april 2021 kl. 10:00 slår ordfører Rune Rafaelsen klubba i bordet og åpner møtet. Først er det opprop, deretter endringer på dagsordenen og noen andre formaliteter. Så står det som trolig er Norges raskeste ordførerskifte på dagsordenen. Rafaelsen har søkt om fritak fra ordførervervet, søknaden innvilges og klubba går til fungerende ordfører Pål K. Gabrielsen. Klokka er 10:17, og alle regner med at Lena Norum Bergeng blir ordfører nummer tre i løpet av de neste minuttene.

Så kommer Høyres Nina Danielsen på talerstolen og ønsker «skriftlig valg». Det går et sukk gjennom forsamlinga og noen spør om det finnes noen motkandidat til Bergeng.

I løpet av de påfølgende gruppemøtene blir det avklart at Kurt Pasvikbamsen Wikan er motkandidat. Samtidig tolkes lover og regler slik at avstemninga må skje med håndsopprekking. Klokka 10:55 klapper kommunestyret fordi Lena Norum Bergeng er valgt til ordfører. En halvtime har gått uten at kommunestyret er kommet lenger.

Lena Norum Bergeng valgt til ordfører


Prinsipper på løpende bånd

I dette kommunestyremøtet stiller Arbeiderpartiet med innbytterbenk fordi både Rune og Espen Rafaelsen er inhabile når ordførerens etterlønn skal behandles.
Sigbjørn Ove Kurthi er førstemann på talerstolen og spør alle i salen «om de har hørt eventyret om bukken og havresekken».

Aps nye gruppeleder, Odne Stunes, mener det ikke er tid for eventyrstund i kommunestyret, mens Elin Mathisen (SV) sier partiet aller helst ville ha unngått å behandle saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Så er det duka for prinsipprytterne.

– For meg er det mer snakk om en prinsippsak, det er ikke snakk om en personsak, sier Kurt Pasvikbamsen Wikan og tolker regelverket på sin måte, uten å vise til verken lovhjemmel eller andre regler.

– Representanten Kurt Pasvikbamsen Wikan er inne på at dette er en prinsippsak, sier nestemann på talerstolen – Øyvin Grongstad (H) – og synes det er et litt viktig element i denne saken. Han minner samtidig om at det er mange arbeidstakere som er permittert – eller ikke er arbeidstakere i den situasjonen landet er. Det krever ekstra oppmerksomhet fra de folkevalgte.

«Etter hvert som representantene inntar talerstolen, forsterkes inntrykket av at de ser på seg sjøl som tolkevalgte og ikke folkevalgte.»

Tolkevalgte?

– Så er det slik at alle forskrifter, alle lovtekster, kan tolkes, sier Grongstad og mener det ikke er tvil om at Rafaelsen har inntekt når han går av som ordfører og blir pensjonist.

Rafaelsens partifelle Bjørn Tharaldsen overtar talerstolen og slår et slag for prinsippene for rettigheter, forutsigbarhet og lønn.

– Å være pensjonist er ikke et arbeid, det står helt klart, da er du ferdig i arbeidslivet og i enkelte tilfeller kan ta deg en jobb på si’, det er fullt mulig, for å bidra i samfunnet – men det er viktig – vi må holde prinsippene, vi kan ikke drive og vakle på dette.

Etter hvert som representantene inntar talerstolen, forsterkes inntrykket av at de ser på seg sjøl som tolkevalgte og ikke folkevalgte. Den hjemmesnekra lov- og regelforståelsen kommer på løpende bånd. Øyvin Grongstad setter sluttpynten på den juridiske husfliden med å bruke Fagforbundets nettsider som rettskilde.

Det er godt at advokatene kan sin jus bedre enn dette. Dersom en forsvarer hadde vært like dårlig forberedt i retten, ville den tiltalte risikert flere års fengsel for veskenapping.

SV brøt ut, fikk bare 1,5 måned etterlønn

Verdt et studium

Heldigsvis finnes det opptak av kommunestyremøtene i Sør-Varanger. Behandlinga av ordførerens etterlønn må bli et interessant tema for dem som studerer statsvitenskap og jus. Det er stoff nok til flere semesteroppgaver, kanskje en mastergrad.

En student kunne ha undra seg over at prinsippfastheten først dukker opp etter at Rune Rafaelsen hadde søkt om etterlønn. Det var diskusjoner omkring ordførerens etterlønn i både 2011 og 2015, men likevel har verken opposisjon eller posisjon sett grunn til å gjøre noe med saken i perioder hvor man slipper å knytte debatten til personen som er på veg ut av ordfører- eller varaordførervervet.

Veddeløp

I denne saken blei borgerlig prinsippfasthet forent med sosisalistisk skjønn. Kommunestyregruppa til SV så bort fra at partiet vanligvis bruker å stille seg på lønnstakerens side dersom noe er uklart i avtaleforholdet.

Journalistikk har en fordel man kanskje ikke finner i andre yrker; jo lenger du jobber som journalist, jo sterkere blir erkjennelsen av alt du ikke kan. Samtidig vet man at det finnes mye kunnskap på en telefonlengdes avstand. Jeg snakka med en kjent pensjonsekspert om dette, og svaret var klart; forholdet pensjon og lønn er svært komplisert og bør avklares i rolige stunder.

Det bør iallfall ikke være slik at en ordfører som søker etterlønn i praksis leverer tippelapp til et veddeløp hvor ureint trav er den mest elegante gangarten.

Tips SVA

E-post: redaksjon@sva.no
Nyhetstips: 909 90 700 (hele døgnet)
Gå til tips-siden

Kontakt oss

Telefon: 78 97 07 00
Adresse: Pasvikveien 1B, 9900 Kirkenes
Redaksjonen: redaksjon@sva.no // Se alle ansatte

Følg oss


Redaktør

Ansvarlig redaktør:
Gunnar Sætra

Kundeservice: Bestill abonnement // Omadressering // Reklamasjon eller klager // Om informasjonskapsler
Annonsér i Sør-Varanger: Bedriftsannonser
Logg inn på: eAvis

Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.

SVA © 2022 · Løsningen er designet og utviklet av Dyplink - dyplink.no