Det blei nei til opsjon for datasenteret. Vi står overfor interessante tider.
Først sa formannskapet ja til å gi opsjon til dem som ønsker å bygge et datasenter i Prestebukta. Så sa kommunestyret altså nei til datasenter i Prestebukta. Mellom de to vedtakene ligger det en omfattende debatt hvor beboere på Prestøya, politikere og andre greip ordet og bidro med synspunktene sine.
Det må være lenge sia en sak har skapt så sterkt engasjement i Sør-Varanger kommune. De som har engasjert seg fortjener applaus, uansett hvilket standpunkt de har framført i ordskiftet.
Engasjert debatt
Det var sikkert ikke lett for kommunepolitkerne å bestemme seg for det ene eller andre. Ingen er mot nye arbeidsplasser i kommunen, men noen er mindre for det enn andre. I formannskapet var Arbeiderpartiet og Høyre for å gi opsjon til investorene. De så en mulighet i å fylle stein og grus i Prestebukta og sette et datasenter på fyllinga.
Det er mulig at kommunepolitikerne – fra alle partiene i kommunestyret – ikke hadde regna med reaksjonene som kom fra både Prestøya Ve og Vel, naturvernere og det som fortsatt må kunne kalles folk flest. Leserbrevene strømma inn til SVA, og det har vært interessant lesing. Alle har argumentert godt for seg, uansett om de var for eller mot å gi opsjon til datasenteret.
De fleste leserbrevforfatterne gikk mot å fylle ut Prestebukta, mot å bygge et datasenter som bruker mye strøm – uansett hvor det bygges.
De var for å ta vare på naturverdiene, for å sikre artsmangfoldet og for å beholde det som er blant de siste restene av naturlig fjære i Kirkenes. Dette bør ikke overraske noen. Det er de som protesterer mot et vedtak eller en avgjørelse som løper først til tastaturet og bruker det mest.
Arbeid eller bolyst eller …
Prestøybeboerne som har markert seg mot datasenteret er (ganske) nyeteablerte og har lagt vekt på at et datasenter vil redusere bolysten for dem.
Dersom Prestebukta blir fylt ut, forsvinner et viktig rekreasjonområde i nærområdet, og det blir «evig» støy på grunn av alt maskineriet et slikt datasenter vil inneholde.
Debattantene som er for senteret, argumenterer med at kommunen trenger arbeidsplasser. Da må man tåle at noen grønne lunger ryker, og støyen er ikke verre enn at man kan bære over med den.
Er det et enten eller når det gjelder arbeid og bolyst? Styreleder Bård Gamnes i Prestøya Ve og Vel peker interessant nok på at det er mange ledige stillinger i Sør-Varanger kommune, og han etterlyser større engasjement for næringslivet som allerede er etablert i kommunen – framfor å åpne portene for dem som kommer utenfra.
Gamnes er ikke den første i Finnmark som lurer. Da Arne Hjeltnes (han som drar på tur med gutta) skulle etablere fiskeindustri i Mehamn sammen med andre, blei det samtidig gitt en kvote som i enkelte kretser gikk under navnet «Hjeltnes-kvoten». Det fikk Cape Fish-direktør Bjørn Ronald Olsen i Honningsvåg til å advare mot å «sy puter oppunder armene» til investorer som kommer utenfra og til Finnmark for å starte virksomhet.
Det er også verdt å merke seg at de som protesterte mot datasenteret i Prestevika, er unge mennesker som ikke har vokst opp med den samme tungindustrikulturen mange godt voksne i Sør-Varanger er prega av.
Dramatisk vending
Før onsdagens kommunestyremøte hadde tydeligvis flere av representantene tenkt seg om. Alle partiene, unntatt Arbeiderpartiet og Brede Sæther fra Høyre, gikk mot å gi opsjon. De hadde rett og slett latt seg påvirke av debatten. Det er både dramatisk og interessant.
Øyvin Grongstad (uavh.) la fram flertallets forslag i kommunestyret. Han hadde tvilt seg fram til standpunktet og innrømte at det skar i hjertet å gå mot opsjonen.
Man skal høre på politikere som tviler seg fram til et nytt standpunkt. Som regel innebærer at de har reflektert lenge og grundig over saken og samtidig vært lydhør overfor dem som kommer med nye innspill i slike saker.
Ny enighet?
Bolyst, artsmangfold og det folkelige engasjementet fikk flertall i kommunestyret. Samtidig var representantene samstemte i ønsket om å planlegge nye næringsarealer og skaffe til vege nye utbyggingsområder, men ikke like enige om hvor de bør være.
Dermed blir det nye runder med utredning. Like før datasentersaken blei behandla, vedtok kommmunestyret å utsette arbeidet med å tilrettelegge for ei mulig havn i Høybukta øst.
Under debatten om opsjonen for datasenteret fortalte politikerne om hvordan «de andre» hadde skifta standpunkt om ulike utbyggingssaker opp gjennom årene.
Likevel er det kanskje sådd et frø som kan vokse til en tverrpolitisk enighet om å finne arealer til ny næringsvirksomhet. Ingen i kommunestyret var mot datasenteret. Flertallet ville bare ikke ha det i Prestebukta.
Til og med Rødt har invitert til politisk dugnad for å løse floken med manglende næringsarealer. Noen av oss lurer på hvor lenge fyllinga like ved hurtigrutekaia skal stå tom, men den er visstnok bortbestilt.
Vi går spennende tider i møte i Sør-Varanger. Betyr nei til opsjon at bommen går ned for etablering av ny virksomhet, eller er dette starten på en ny æra – en epoke hvor kallenavnet «Ikkenes» endres til «Fiksenes»?