En del høyremedlemmer er kritiske til Sør-Varanger Avis på Facebook, men de vil ikke fremme kritikken i avisa. Dermed stiller de ikke opp på arenaen hvor debatten hører hjemme.
Kommunestyrerepresentant Øyvin Grongstad har stilt seg i spissen for dem som kritiserer SVA på Facebook. Nå er også fungerende varaordfører Lena Norum Bergeng blant dem som retter kritikk mot avisa, men ikke i spaltene våre.
Smigrende
Grongstad er kritisk til innholdet en kommentar jeg skreiv for to, og han gir uttrykk for det på flere Facebook-sider. Samtidig sier han nei til å fremme den samme kritikken i SVAs spalter, til tross for at han har fått flere oppfordringer om å gjøre det.
Her er vår kortversjon: SVA ba Grongstad sende leserinnlegg til avisa. I stedet ville Grongstad og «kolleger» at vi skulle sette av journalist(er) til å lage reportasje om dette. Det sa vi nei til, fordi vi måtte prioritere nyhetsarbeidet.
Det er selvsagt smigrende at flere høyremedlemmer ber om at medarbeidere i Sør-Varanger Avis formulerer kritikk mot avisa på vegne av dem, men vi tror det er best at de gjør det sjøl.
«Nærmer seg lavmål»
I forrige uke skreiv jeg en kort (og litt flåsete) kommentar i avisa hvor jeg ganske tydelig oppfordra Grongstad og hans partifeller om å fremme kritikken mot Sør-Varanger Avis i avisas spalter. Fungerende varaordfører Lena Norum Bergeng kritiserer innlegget og mener det «nærmer seg lavmål». Det er i orden at varaordføreren mener det, men vi ville likt det bedre om hun fremma synspunktet i avisa spalter i stedet for å gjemme det på Facebook-sida si. Er det en debattkultur blant en del politikere i Sør-Varanger som går ut på å føre debatter andre steder enn i forumet hvor den starta?
Debatter som har utgangspunkt i det som er skrevet i lokalavisa, bør sjølsagt føres i avisa. SVA legger seg ikke borti debatter som føres i andre forum enn avisas spalter.
Hva ville Grongstad og Norum Bergeng sagt dersom de hadde holdt innlegg i kommunestyret, for så å høre at de politiske motstanderne kun fremma sin kritikk rundt bordet i lunsjpausen, men ikke svarte fra talerstolen?
Den som fremmer kritikk med utgangspunkt i noe som er skrevet i SVA, har også et ansvar for at avisas lesere blir kjent med kritikken. Mange av våre lesere er ikke på Facebook. Dermed får de ikke tilgang til et ordskifte de burde blitt informert om. Da får de også muligheten til å «slenge seg med» i ordskiftet.
Hvem skal redigere?
Det kan også være greit å ha et annet moment i bakhodet; hvem bør redigere debatter i Sør-Varanger? Facebook sensurerer innlegg og statuser etter egne regler og amerikanske lover – og i praksis av algoritmer. På den måten har viktige ytringer blitt sensurert og historiske bilder fjerna. Noen ganger er Facebooks sensur parodisk – som da historiker og skribent Elisa Barbari fikk beskjed fra Facebook om å fjerne et bilde av den romerske guden Neptun.
Debatter i Sør-Varanger Avis følger norsk praksis og regelverk. De redigeres av redaksjonelle medarbeidere med tilknytning til lokalsamfunnet. Lesere som er misfornøyde med måten avisa løser det journalistiske oppdraget på, kan klage redaktøren inn for Pressens faglige utvalg. Dersom noen mener SVA har forbrutt seg mot norsk lov, kan redaktøren saksøkes og trekkes for domstolen.
Kan være fornærma i avisa
I journalistkretser brukes en anekdote fra Storbritannia for å illustrere hva som hører hjemme hvor. Den er som følger: En britisk journalist hadde skrevet en kritisk kommentar om daværende statsminister Winston Churchill. Noen dager seinere møttes de på et av rommene i Parlamentet hvor menn bare møter andre menn.
Journalisten brukte anledninga til å beklage at han kanskje hadde brukt litt for skarp penn i kommentaren. Churchill så på han – og svarte: «Sir! Heretter kan du fornærme meg på toalettet og be om unnskyldning i avisa.»
Det er helt i orden at de som er fornærma på Sør-Varanger Avis, gir uttrykk for det i avisa. Det er viktig for all debatt i lokalsamfunnet. Vi tåler en trøkk.