De første vaksinasjonsdosene kommer snart til Sør-Varanger. Kommunens ansvarlige har opplegget for vaksineringen klar. Deres viktigste budskap er at alle får etter tur.
– Prioriteringen av de forskjellige risikogrupper er det Folkehelseinstituttet som har gjort. Det er gitt nasjonale føringer og de følger vi strikt, sier Drude Bratlien. Hun blir fra årsskiftet smittevernlege i full stilling.

– Vi har nå laget et program for vaksineringen i kommunen. Den vil skje fortløpende etter hvert som nye doser kommer ukentlig, sier vaksinasjonskoordinator Kjerstin Møllebakken.
– Ingen trenger å ringe for å spørre om og når de skal vaksineres. Alle blir kontaktet og får beskjed etter hvert som det blir deres tur, forklarer hun.
– Heller ikke trenger noen å ringe for å fortelle oss at de er i risikogruppen. Det har vi allerede på det rene, ut fra pasientjournalene, skyter smittevernlege Bratlien inn.
En veldig spesiell vaksine
Det første vaksinasjonsutstyret kom til helsestasjonen i Kirkenes på Lillejulaften. De første dosene med vaksine kommer til Kirkenes i løpet av en ukes tid. Av Norges 40.000 doser har Sør-Varanger fått 35. De skal neste uke brukes til vaksinering på Wesselborgen sykehjem, der den mest risikoutsatte gruppen bor.

– Det er på sykehjemmene en smitte har absolutt lettest for å spre seg, derfor er det her det skal vaksineres først, sier Drude Bratlien.
Dersom noen av de som skal bli vaksinert med de 35 dosene er indisponert på dagen har man reservelisten klar.
– Ingen vaksinedoser skal gå til spille, sier enhetsleder for helse- omsorg og velferd Lene Holte. Hun legger til at det er sykepleierne på institusjonene som setter vaksinen.
– Koronavaksinen er veldig spesiell, forklarer Drude Bratlien. – Den distribueres gjennom sykehusapotekene, hvor nærmeste lager er Tromsø. Når den tas ut av lageret der og sendes hit, må den settes i løpet av fem døgn før den blir ødelagt.
– Om to av de dagene går til transport har vi tre dager på oss her. Når vaksinen først er tatt ut av fryselageret, hvor det er minus 78 grader, kan den ikke fryses ned igjen.
Dertil kommer at vaksinen skal settes i to omganger, med tre ukers mellomrom. Det føres derfor nøye oversikt over hvem som vaksineres slik at disse også blir revaksinert til rett tid. På Wesselborgen betyr det at man får den andre dosen i uke 4. Samtidig skal man også ta hensyn til smittevern i selve vaksinasjonsprosessen.
Har satt opp et eget vaksineteam
Kommunen har satt opp sitt eget team for å holde styr på vaksineringen. Koordinator Kjerstin Møllebakken har her med seg smittevernlege Drude Bratlien samt media- og logistikkansvarlige Bård Ramberg. Han og Møllebakken har til daglig andre oppgaver i kommunen.

– De første ukene vil de gruppene som er mest risikoutsatt bli vaksinert. Så lenge det dreier seg om beboere på institusjoner vil sykepleierne der sette vaksinen. Når vi kommer til de som ikke bor på institusjon har vi satt opp egne vaksinasjonsteam til å gjennomføre vaksineringen, forklarer Kjerstin Møllebakken.
– Det betyr at vi har omdisponert ansatte som til daglig har andre gjøremål, fortsetter hun. – Det betyr mer arbeid for de ansatte her, og det kan bety at folk vil oppleve at en time ved helsesenteret eksempelvis blir utsatt.
– Men vi fikk en gjennomkjøring av systemet i uke 42, da vi satte 800 influensavaksiner. Det har betydd at vi måtte ta igjen et visst etterslep etterpå. Når vi skal ut og sette koronavaksine vil det igjen bli redusert bemanning på helsestasjonen. Men stasjonen blir ikke stengt, forklarer helsestasjonens avdelingsleder Monica Ingerøyen Hansen.

Vaksinering vil pågå i flere måneder
Antall doser som kommer til kommunen hver uke vil øke. Fra uke 4 vil det også komme doser for revaksinering av de gruppene som har fått sin første dose.
Det er nødvendig å ha streng kontroll med både vaksiner, hvem som skal ha de, og når de skal ha de. Det ansvaret ligger hos logistikkansvarlige Bård Ramberg.
Etter at de som bor på institusjon er vaksinert kommer de neste gruppene. Gruppen med personell eldre enn 65 år skal vaksineres før gruppen mellom 18 og 65 år.
– Det vil neppe skje i første kvartal at den siste, og største gruppen, får tilbud om vaksine. Når det nærmer seg tid for vaksinering vil vi gå ut med informasjon om hvordan de skal forholde seg, forklarer Drude Bratlien.
– For øvrig vil det hele veien finnes oppdatert info om koronavaksineringen på kommunens nettsider, avslutter Bård Ramberg.