De siste årene har antall uføretrygdede i Norge økt betydelig. I mai 2020 viser tall fra NAV at 10,4 prosent av befolkningen mellom 18 og 67 år er mottakere av uføretrygd. I Troms og Finnmark er andelen 11,4 prosent.
Av fylkene har Agder høyest andel uføremottakere i mai (14 prosent), mens andelen er lavest i Oslo (6,1 prosent) og Vestlandet (8,7 prosent).
De siste årene har andelen unge uføremottakere økt. Ser vi på aldersgruppen 18-19 år er andelen uføremottakere 1,2 prosent nasjonalt. I aldersgruppene 20-24 år er tilsvarende andel 2,1 prosent og i aldersgruppen 25-29 år er andelen 3,3 prosent. Tallene fra NAV viser en fordobling av antall varige uføre under 30 år siden 2006. Veksten skyldes en kombinasjon av endringer i demografi, helse og regelverk.
Også blant eldre arbeidstakere øker antall mottakere av uføretrygd. Bruker vi tall for mai 2020 fra NAV viser en oversikt over aldersfordelte uføre at nivåene i Troms og Finnmark følger bildet nasjonalt, men med noen klare avvik.
Bruker vi NAVs tall for mottakere av uføretrygd i prosent av befolkningen mellom 18 og 67 år fordelt på ulike aldersgrupper, ser vi at det er for gruppene med de eldste arbeidstakerne at gapet mellom Troms og Finnmark og resten av landet er størst. I aldersgruppen 65-67 år er andelen som mottar uføretrygd hele 37,1 prosent i Troms og Finnmark, mot 31,2 prosent nasjonalt. For aldersgruppen 60-64 er differansen 3,7 prosentpoeng.
Går vi i andre enden av aldersskalaen, finner vi motsatt bilde. Andelen som mottar uføretrygd i alle aldersgruppene under 30 år er lavere i Troms og Finnmark enn for landet som helhet. Mens Troms og Finnmark bidrar til å trekke opp landsgjennomsnittet for andelen som mottar uføretrygd i de eldste gruppene av arbeidstakerne, bidrar fylket til å trekke tallene ned i de yngste aldersgruppene.