Totalt 33 deltakere og 25 ledsagere kom til Pasvik folkehøgskole i år, til de 30. sommerlekene. Litt over halv ti startet det hele med tog fra skolen til banen og med tenning av den 30. sommerlek-ilden. Mange har vel syntes at det å arrangere sommerleker i september har vært litt sent, men med 18 grader og sol fra skyfri himmel, så ble det nettopp det det ble, nemlig sommerleker med stor S.

Fart

Å løpe 60-meter er en ting, terrengløp noe ganske annet. John Cesar Johnsen fra Karasjok startet med en spurt på begge. Terrengløpet avgjorde han mot slutten, noe han var veldig lykkelig for.

- Dette har jeg jobbet knallhardt for, sa han der han hadde gått ned i knestående, med hendene mot himmelen. Dette smakte godt.

- Og det på bortebane.

- Dere har det med å brenne kruttet litt for tidlig. Selv i skogen når ingen ser dere, sa speaker, folkehøgskolerektor Ketil Foss. Han rådet løperne til å starte litt roligere på terrengløpet. Han talte til døve ører. Tommy Eriksen fra Jakobsnes var imidlertid så lur at han fulgte rådene fra Foss. Det tjente han mange plasseringer på.

- Jeg tok det rolig i starten og økte etter hvert. Det gikk fint, sier Eriksen, som løp forbi ganske så mange takket være det solide løpsopplegget.

Deltakerne på årets leker kommer fra Hammerfest, Vadsø, Kautokeino, Karasjok, Tana og Sør-Varanger.

Stabilt

Deltakelsen av aktive utøvere har ligget stabilt mellom 30 og 40 de siste årene. Det sier Bjørn Rushfeldt, som har vært med i alle de 30 årene sommerlekene har vært arrangert på Svanvik.

- Utfordringen er økonomien. Enkelte har med seg to ledsagere og dette er dyrt. Da snakker vi om flere tusen kroner. Det er jo fint å se igjen mange av de samme som kommer igjen og igjen, men rekrutteringen er et problem. Tilveksten er ikke god. Mange sitter hjemme. For noen år siden var vi 50, nå er vi nede i drøyt 30, sier Rushfeldt.

I tillegg til øvelsene, kasting av liten og stor ball, 60-meter og terrengløp, så var helgen fylt av store opplevelser for de som kom til Svanvik. Besøk hos hestene i stallen, hundene i hundegården, kaste hestesko og kjøre båt med Forsvaret på Pasvik-elva, var stor stas.

- For svært mange er premieutdelingen og festen lørdag kveld høydepunktet.

Fra Sør-Varanger

Deltakerne fra Sør-Varanger var Pål-Magne Arvola, Tommy Eriksen, Alf Dikkanen Hallonen, Patrick Hauge, Raymond Hallonen, Eddy Jakobsen, Bjørn Ryeng, Dag Sibbern Ryeng, Audun Sandbu Ryeng, Knut Olav Sjømark og Anne Lene Nilsen.

Noen som trenger ros for iherdig jubel under aktiviteten under sommerlekene lørdag, var elevene ved Pasvik folkehøgskole. Av de 60 elevene, var rundt 45 med å juble deltakerne fram, både når det ble løpt og kastet.

- De er helt fantastiske elevene våre, er Foss og Rushfeldt enige om.