Dag Sibbern Ryeng (23) var sliten, men kjempeglad da han kom hjem fra Ramsau søndag. Han hadde da tilbrakt to uker i Special Olympics World Winter Games i Østerrike.

Det var første gang Dag var med der, og det har absolutt ikke dempet skigleden hans. For den ekstra konkurransen og treninga gjorde underverker for skiformen.

Dags far, Terje Ryeng, forteller at Dags personlige rekord på én kilometers skigåing var på seks minutter før han kom til Østerrike.

- Men så gikk han på fem blank i kilometersfinalen, og fire minutter og 30 sekunder på stafetten, forteller han.

Det å få konkurranse fra hele verden motiverer Dag godt.

- Jeg liker sånne kjappe folk, stråler han. Og det aller beste var nettopp å gå den stafetten, sammen med tre andre norske utøvere som han fikk kjenne de to ukene. Enda bedre ble det av at han hadde den siste etappen, og fikk gå i mål.

Da var det ikke fullt så surt at hjemturen tok lang, lang tid. I stedet for å gå rett på fly, måtte utøverne tåle en flere timers busstur til Wien den siste lørdagen. Det tok 13 timer fra Dag gikk på bussen til han kom til Oslo, mens Terje brukte tre timer.

Nå ga det jo litt ekstra tid til å være sammen med laget, og det trivdes Dag godt med.

- Jeg plagdes ikke med noe. Jeg hadde gode romkompiser, sier han med et glis.

Hytteleker neste

Med dette er den heftigste skisesongen over for Dag.

- Nå er det å trekke pusten i en uke, og dra på hytta og roe ned, sier Terje.

Men om de store konkurransene er over, er ikke Dag helt ferdig med å gå på ski. Han ser blant annet for seg å kjøre på under Brannvann hytteforenings påskeleker.

Og til sommeren er det lagt opp til barmarkssamling som arrangeres av Norges Skiforbund.

Terje har også hørt at utøverne får en tur nedom Oslo igjen i løpet av vårparten, for å få berømmelse fra det offentlige.

Tredje, fjerde og femte

Special Olympics World Winter Games er verdens største vintersportsmesterskap for folk med utviklingshemming, og dette året var det spredt over tre byer i Østerrike. Dag Sibbern Ryeng gikk langrenn i Ramsau.

Utøverne ble delt inn i klasser i de forskjellige øvelsene etter kvalifisering. Dag endte på femte plass i fjerde beste klasse i 1 kilometer fristil, og fjerde plass i femte beste klasse i 2,5 kilometer fristil.

Laget hans fikk bronsemedalje i tredje beste klasse på 4 ganger 1 kilometer stafett i fristil.

De oppmøtte støttespillerne fra Norge fikk forøvrig berømmelse for å være de beste til å heie. De heiet like mye på de andre landene som sine egne utøvere.