Frode Berg ble i april dømt til 14 års fengsel for spionasje. Selv om det ikke er kommet konkrete signaler, tror hans norske advokat det er et positivt tegn at Berg ennå ikke er blitt overført til en av landets beryktede fangeleirer, skriver TV 2.

– Det normale i en slik situasjon er at man overføres til en mer permanent leir. Ikke i Moskva, men ganske langt unna, sier Brynjulf Risnes til kanalen.

– Det at de holder ham i dette varetektsfengselet i Moskva tenker vi er et tegn på at forhandlinger pågår og at en løsning kan være i sikte, sier han.

Bergs russiske advokat Ilja Novikov har tidligere sagt at en benådning fra president Vladimir Putin trolig er nordmannens eneste mulighet til å slippe ut av fengsel. Snart to måneder etter dommen har Putin ikke mottatt noen søknad om benådning.

– Jeg har ingen informasjon om at en søknad er blitt levert, sa pressetalsmann Dimitrij Peskov under et telefonmøte med russisk presse torsdag.

Overfor TV 2 bekrefter nå advokat Risnes dette.

– Det vi venter på nå er jo at det skal komme signaler om at statene er blitt enige om en løsning. Hvis det skjer, vil jeg tro at selve benådningssøknaden ikke er noe problem.

TV 2 skriver at i Utenriksdepartementet er de som vanlig ordknappe om alt som handler om Frode Bergs sak, men at de nå bekrefter for første gang at Norge og Russland har snakket sammen om saken.

– Norske myndigheter ønsker at Frode Berg kommer hjem til Norge. Dette har vi formidlet til russiske myndigheter, sier pressetalskvinne Ingrid Kvammen Ekker til TV 2.

– Vi arbeider for å ivareta Frode Bergs interesser på en god måte. Vi ber om forståelse for at vi ikke kan gå ytterligere i detalj, sier hun.

Advokat Risnes sier også at ventingen er en stor påkjenning for familien hjemme i Kirkenes, men sier at han har tro på en løsning innen sommeren er over.