• KLIPP: Grete Haagenrud har allerede sett filmen, men det var første gang Halima og Samah fikk se seg selv i et lite utdrag.
    Foto: Yngve Grønvik
  • FLUKT: Mor til jentene, Aziza Basher Haroon, forteller om flukten fra Sudan til filmskaper Ellen-Astri Lundby.
    Foto: Yngve Grønvik

Grete Haagenrud er blitt kjent for bøkene om de to jentene Sofie og Kathrine, og deres opplevelser under krig og evakuering i Finnmark under andre verdenskrig. Det er seg selv og sin families opplevelser hun forteller om.

Les også: En underfortalt historie

Krig i Libya

Halim og Samah Ismael ble født i Libya. Dit hadde familien rømt fra krigen i Sudan og hadde bodd der i flere år. Men så kom krigen til Libya og familien måtte flykte på nytt. Bare to dager etter at de hadde rømt videre til Tunisia fikk de høre at huset deres var blitt ødelagt av en bombe. Som kvoteflyktninger fikk de komme til Norge, og landet på flyplassen i Vadsø en iskald og vindfull vinterdag i februar 2011.

Krig i Finnmark

Familien til Grete Haagenrud rømte fra Vadsø til Tana da huset ble truffet av en granat. Men snart skulle hele Finnmark tømmes for folk. De bl tvangsevakuert sørover med lasteskipet "Carl Arp". Det hadde med seg nesten 1 900 mennesker, kvinner, barn, syke og gamle, som var stuet sammen i lasterommet under dekk under forferdelige forhold. Det fantes bare to toaletter. Minst 20 personer døde under reisen eller etterpå på grunn av påkjenningene.

- Jeg var bare seks år gammel og husker ikke så mye og skjønte ikke da hvor ille det var. I ettertid har jeg forstått at denne båtturen var noe av det verste som skjedde under hele evakueringen, sier Grete Haagenrud.

Fortelle historien

Filmskaper Ellen-Astri Lundbys mor var blant de som ble tvangsevakuert fra Finnmark i 1944, og bestemte seg for å fortelle historien. Men hun ville knytte historien sammen med dagens flyktningesituasjon. Det tok flere år å lage filmen, men i januar i år hadde den premiere på Tromsø internasjonale filmfestival. Nå er filmen klar til å vises i Kirkenes. Til Kirkenes har to av jentene som er med i filmen også kommet, nemlig Halim og Samah Ismael. Her fikk de for første gang se litt av den delen av filmen som de er med i.

- Det var spennende og morsomt å se seg selv, og filmen var fin, sier Halim. Lillesøster Samah er enig.

- Det var gøy å være med i filmen også, sier hun.

- Ikke lenge siden

- Det er tross alt ikke så lenge siden høsten 1944, og det er en svært betydningsfull del av vår historie. Jeg er så glad for at Ellen-Astri Lundby har laget denne filmen, og jeg synes den er så fin og så riktig laget, sier Grete Haagenrud.

- Grete har både fortalt og lest fra bøkene selv. Samtidig har Halim og Samah både vært fortellerstemmene fra bøkene og spilt det Grete og søsteren opplevde i 1944. Vi har filmet i Vadsø og ombord i hurtigruta. På den måten har historiene blitt vevd sammen, de har jo en felles historie selv om det er noen år mellom. Jeg synes det fungerte godt, og jeg har blitt fortalt at andre synes det var et genialt grep. Det er jeg veldig glad for. Jeg tror ikke noen andre har gjort noe lignende før, sier Lundby.

Det er seks tidsvitner fra andre verdenskrig og seks flyktningebarn med i filmen.

Kirkenespremiere

Filmen vises for første gang på Aurora kino i Kirkenes lørdag. Deretter på torsdag i neste uke. Filmen vises også i Vadsø søndag, onsdag og torsdag. Begge kinoer setter opp flere visninger hvis det blir behov.