I en pressemelding fra Norsk brannvernforeningen blir tallene for de tre første kvartalene i år lagt fram. 18 personer har så langt i år omkommet i brann i Norge. I Finnmark er tallene enda bedre, ingen har omkommnet i brann hittil i år.

Dødsbrann

– Vi må helt tilbake til romjula 2010 for å finne den siste dødsbrannen i Sør-Varanger, sier varabrannsjef Oddleif Wara hos brannvesenet i Kirkenes.

– Det er veldig positivt at så få har omkommet i brann. Vi har heller ikke hatt mange store branner i år og det er også veldig oppløftende, sier han.

– Vi driver med forebyggende arbeid og håper at det hjelper. Vi har hatt brannvernuke i sommer og nærmere jul vil vi igjen ha en kampanje der vi kjører kontroller og opplysningsarbeid, sier han.

El-kontroll

Det begynner å bli mørkt om kveldene, og kaldt. Det er tiden for vedfyring og levende lys, og dette kan medføre stor risiko. Brannvernforeningen sier at folk må være forsiktige.

– Det er viktig at vi fortsatt har fokus på de små detaljene i hverdagen, sier administrerende direktør Rolf Søtorp i Norsk brannvernforening.

– Da dreier det seg blant annet om å passe på komfyren, fyre riktig i peisen, være oppmerksomme ved bruk av levende lys, og unngå bruk av vaskemaskiner og tørketromler om natten. Bor du i en bolig med et gammelt el-anlegg, er det ekstra grunn til å være forsiktig. Vi anbefaler el-kontroll minimum hvert femte år. Da får du muligheten til å avdekke og utbedre brannfarlige feil, sier han.

Ni boligbranner

Statistikken for 2017 på kommunenivå er ikke tilgjengelig, men i 2016 hadde brannvesenet i Sør-Varanger ni utrykinger til boligbrann, tre til bilbrann, tre til skogbrann og en til gressbrann. Totalt var det 183 utrykninger og den største andelen var feil bruk av automatisk brannalarm (ABA), 42 utrykninger.

Så langt i 2017 har 18 personer omkommet i brann i Norge. I fjor omkom totalt 40 mennesker. De siste 25 år var 2008 det verste året med 82 personer.