• Staal Nilsen.

    Arkivfoto: Yngve Grønvik

Det skjer etter det han betegner som uakseptabelt valgkamputspill fra sine partikolleger.

Nilsen har sittet 12 år i kommunestyret og 16 år på fylkestinget for Fremskrittspartiet. Han skulle i utgangspunktet trappe ned og være listefyll foran årets valg, men har av ulike grunner likevel frontet partiet i noen debatter.

- Jeg liker politikk, liker å få gjort vedtak som er til det beste for innbyggerne og er ikke særlig glad i å tape, men har lært å gjøre det å. Nu på tampen av innspurten har noe i valgkampen, etter min mening, forlatt det jeg aksepterer som valgkamputspill, og jeg forlater partiet .Jeg trenger ikke sove på det, men likevel. God natt, skrev han på sin Facebook-profil søndag kveld.

Hardt utspill

Han viser ikke konkret til årsaken, men det har trolig en sammenheng med to bildeinnlegg med ordførerkandidat Tomas Børresen i helga. I disse går han hardt ut og advarer mot både fire nye år med Rune Rafaelsen (Ap) som ordfører, og mot muligheten for at Kurt Wikan (Sp) blir det.

Her føres blant annet temaet 'deg og din familie' opp på en liste over ting Wikan skal jobbe mot. Under Rafaelsen er det satt et kommunistsymbol i stedet for partilogo, og det antydes at han tenker mer på samarbeid med Kina enn det beste for egne innbyggere.

Bildepostene, hvor Børresen lister opp det han er for, er de første av denne typen lokallaget har lagt ut i årets valgkamp. Tidligere toppkandidat Jan-Henrik Fredriksen og lokallagsleder Terje Hansen var blant dem som trykket 'like' på et av dem. Men natt til mandag ble de tatt ned fra Facebook-siden.

Wikan skriver mandag at han har fått en beklagelse på telefon fra lederen i Troms og Finnmark Frp.

Masse sympatier

Staal Nilsen fikk på sitt private innlegg søndag kveld mange støtteerklæringer både fra politiske sympatisører og motstandere. Han står nå dermed som uavhengig kandidat på 12. plass på Frps liste. 

Siden partiet bare har kumulert én kandidat (nå sykmeldte Fredriksen) er det ikke et helt utenkelig scenario at veteranen kommer inn som fast uavhengig representant  - avhengig av personstemmene. 

Frp har i inneværende periode to representanter i kommunestyret i Sør-Varanger. Dersom Nilsen får flere personstemmer enn noen av de andre, spretter han opp på toppen av lista når Fredriksen eventuelt får fritak. I teorien kan han også bli den eneste representanten fra Frps liste, men som uavhengig eller i et annet parti.

Wikan rykket ut

Det har også kokt litt i andre partier i sosiale medier etter at debatter og valgkamp-stands var unnagjort. Nevnte Wikan (Sp) så seg søndag nødt til å rykke ut og dementere rykter om at partiet nærmest er ferdigforhandlet med Arbeiderpartiet om roller etter valget.

-  Dette må avkreftes dette har ingen rot i virkeligheten. Vi har ikke hatt noen møter med Arbeiderpartiet. Vi står på vårt, vi samarbeider der vi får gjennomslag for Senterpartiets politikk, skriver han på sin offentlige side.

Wikan måtte også selv tåle refs fra politikerkolleger. Kimek-direktør Greger Mannsverk gikk før helga ut i et leserinnlegg og frarådet folk å stemme Ap eller Sp grunnet blant annet havnesaken. I en Facebook-debatt betegnet Wikan ham som egoistisk som tenker på egen profitt foran velferdstjenestene han mener befolkningen vil miste hvis Mannsverk får som han vil.

Her viste Wikan til debatten om Høybukta vest, og hevdet det ville medført milliardutgifter for kommunen som går på bekostning av alles velferdstjenester. Wikan redigerte innlegget og modererte seg etter få minutter, men Høyres varakandidat Nina Danielsen hadde allerede rukket å ta en skjermdump.

Mandag skal velgerne i Sør-Varanger si sitt om hvem de vil skal styre kommunen og det nye storfylket de neste fire årene.