• NY SJANSE: Signe Kjølås fikk endelig mattefaget hun manglet takket være sommerskolen i fjor. Foto: Privat

Tirsdag kunne Kirkenes videregående skole feire enda en sjanse til å gjennomføre det som har blitt en årlig sommerskole. Finnmark fylkeskommune har fått tildelt en halv million kroner, som fordeles på sommerskole-tilbud i Hammerfest, Alta, Kirkenes, Vadsø og Lakselv. I Kirkenes starter årets sommerskole opp i midten av neste uke, altså 13.-14. juni.

Tilbudet skal gi elever i yrkesfag en sjanse til å gjøre opp for stryk på matte eller naturfag. Det gjelder både elever som går ut av VG1 yrkesfag i år, og VG2-elever og lærlinger som mangler nødvendige fag.

– Også elever som står i fare for å stryke på fagene kan få en ny sjanse igjennom tilbudet, sier Svein Tore Jakobsen, spesialrådgiver i opplæringsavdelingen i Finnmark fylkeskommune.

Dette er femte året fylkeskommunen har fått tildelingen fra Sparebankstiftelsen Sparebank1 Nord-Norge. I løpet av de fire foregående årene har omtrent 150 elever rundt om i Finnmark bestått matte, naturfag eller begge.

– De fleste elevene som består sommerskolene klarer seg også i det videre skoleløpet. Gjennomføringen i videregående skoler i Finnmark har økt med nesten 14 prosent siden 2009, skriver Jakobsen i en pressemelding.

Suksesshistorie

En av disse elevene er Signe Kjølås. Hun gikk på design og håndverk i Kirkenes fra 2011 til 2013, men trengte matte fra førsteåret for å få godkjent videregående opplæring.

– Jeg har aldri vært flink i matte, men jeg trengte det for å komme meg videre i utdanningen. Jeg prøvde meg som privatist, men fikk det ikke til. Søsteren min, som er lærer, tipset meg om sommerskoletilbudet, forteller Kjølås.

Tross at tilbudet egentlig er beregnet på ferskere elever enn det Kjølås var på det tidspunktet, slapp hun til i fjorårets sommerskole-tilbud. Det gikk mye bedre enn begge de tidligere forsøkene.

– Det var veldig fine læremåter, med praktiske øvelser. Det fungerte mye bedre enn de vanlige skoleoppleggene, mener hun.

Til gjengjeld er sommerskoleopplegget hektisk som få. Elevene er i gang i en uke før de får eksamen, og det er fullt kjør på fulltid – fra klokken åtte på morgenen til tre-fire på ettermiddagen.

Hektisk

Det er årsaken til at de som melder seg på sommerskolen må velge ett av fagene, forteller Ingvild Wartiainen, assisterende rektor på Kirkenes VGS:

– Vi oppfordrer de som sliter med begge fagene å velge matte, så kan man ta privatist i naturfag. Det er liten hensikt å ta to slike uker etter hverandre. På slutten er elevene gjerne slitne og leie, mens klassekameratene slapper av og forbereder seg til sommeren.

Wartiainen har ikke tallene i skrivende stund, men hun mener det er gode resultater på sommerskolene jevnt over.

Signe Kjølås gikk fra stryk til en treer i matte på sommerskolen i fjor. Mer enn nok til å få godkjent, og nok til at hun dermed endelig hadde fullført videregående.

– Det var veldig motiverende å få en slik mestringsfølelse, på så kort tid. Det var intenst, men absolutt verdt det, mener hun.

Plass igjen

Det er fremdeles god plass på årets sommerskole i Kirkenes, ifølge Wartiainen.

– Vi har ikke full oversikt før den dagen kurset starter, fordi alle karakterene ikke er satt ennå. Dermed holder vi påmeldingen åpen. Men sommerskolen er ikke fylt opp så langt i år. Vi ser at det er gode resultater på videregående, sier hun.

Tilskuddet som fylkeskommunen har fått er nok til å dekke skolens ekstrakostnader i forbindelse med sommerskolen, sier Wartiainen.

I tillegg til sommerskolen for yrkesfagelever, vurderer de videregående skolene i fylket å gjenåpne sommerskoletilbud for elever på vei fra grunnskole til videregående. Det er imidlertid ikke bestemt ennå, ifølge Jakobsen i fylkeskommunen.