Frode Berg, tidligere grenseinspektør ved Grensekommissariatet i Sør-Varanger, er siktet for spionasje. Han ble arrestert av russiske myndigheter mens han var på ferie i Moskva tidligere i desember. Lefortovo-domstolen i Russland bekrefter siktelsen for flere norske medier, inkludert Dagbladet og NRK.

De russiske myndighetene opplyser til NRK at Berg er siktet med grunnlag i paragraf 276 i den russiske straffeloven. Minstestraffen for brudd på den loven er fengsel i ti år.

– Han er varetektsfengslet til 6. februar, men har klaget på denne varetektsfengslingen. Klagesaken kommer først opp i Byretten i Moskva over nyttår, sier pressetalskvinne Jekaterina Krasnova ved Lefortovo-domstolen i Moskva til statskanalen.

Den russiske nettavisen Meduza var tidlig ute tirsdag med å melde om siktelsen, og TV2 rapporterte den videre. Også nyhetsbyrået Rosbalt rapporterte om saken fra egne kilder.

Ifølge nettavisen og nyhetsbyrået skal siktelsen blant annet dreie seg om mottak av hemmelige dokumenter, og forbindelse til en russer som er mistenkt for statsforræderi. Berg skal være anklaget for å ha spionert for både norske myndigheter og amerikanske.

Appell

Dagbladet melder at en appell fra Bergs advokat har kommet til Lefortovo-domstolen.

- Vi har bare tatt avgjørelsen om å arrestere Berg. Den videre behandlingen er avhengig av hva etterforskerne legger fram, sier pressetalskvinne for Lefortovo-domstolen, Jekatarina Krasnova til osloavisen.

Ifølge Dagbladet har saken også vekket stor oppmerksomhet i Russland.

- Nyheten blir omtalt i de fleste store aviser og nyhetsbyråer i landet. Det er en stor sak her, sier journalist og forfatter Andrej Soldatov til avisa.

Juletur

Berg ble arrestert av russiske myndigheter mens han var på juletur i Moskva tidlig i desember. Utenriksdepartementet i Norge har tidligere fortalt at de har tilbydt en fengslet mann i Russland konsulære tjenester, og at norske diplomater har fått møte med ham. Han skal også ha fått en russisk advokat.

Utenriksdepartementets presseavdeling svarer det samme som tidligere idet SVA tar kontakt:

- Utenrikstjenesten v/ambassaden i Moskva har vært i kontakt med fengslede og det gis bistand i  henhold til gjeldende retningslinjer og rammer for konsulær bistand til norske borgere fengslet i utlandet. Fengslede har advokat, skriver kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen.

 - På grunn av lovpålagt taushetsplikt kan vi ikke kommentere en pågående konsulærsak ytterligere.