• 23. mars 2017 mener FSB også at Berg gjorde agentoppdrag. Denne dagen har han blant annet sjekket inn på hotellet Metropol i Moskva, og senere postet han en oppdatering fra en lunsjbar.
    Foto: Skjermdum fra Bergs FB-profil
  • STORE STYRKER: 26. mars 2017 ble det arrangert en stor demonstrasjon mot korrupsjon i Moskva. Frode Berg tok et bilde av det store politioppbudet. Foto: Frode Bergs Facebook – profil

Fra 11. juni 2015 til 3. desember 2017 oppdaterte Frode Berg sine Facebook-venner om flyturer til Russland, hotellopphold og bar- og restaurantbesøk i Moskva og St. Petersburg.

VG, i samarbeid med Sør-Varanger Avis, har kartlagt de minst fem turene hvor den russiske etterretningstjenesten FSB mener at Berg var på oppdrag for den norske etterretningstjenesten. FSB mener han medvirket til en etterretningsoperasjon hvor målet var å anskaffe informasjon om den russiske nordflåten.

I tillegg til turen i starten av desember i fjor, hvor han ble pågrepet, mener russisk etterretningstjeneste at han var virksom på og rundt følgende datoer, ifølge avisas opplysninger:

  • 11. Juni 2015 - St. Petersburg
  • 20. November 2015 - St. Petersburg
  • 24. Mai 2016. St. Petersburg
  • 23. Mars 2017 - Moskva

Forsvarer: Ikke overrasket

Samme dag han ble pågrepet, postet Berg bilder fra Den røde plass i Moskva. Også ved de fire andre turene har han på sin Facebook-profil sjekket inn på flighter og hoteller - og postet bilder fra restauranter og barer. Dette troligvis altså under oppsyn fra FSB.

Advokat Brynjulf Risnes er ikke overrasket over Bergs åpenhet rund Russland-turene.

– Vi har hatt et veldig sterkt inntrykk av at han ikke har forstått fullt ut hva det innebar å involvere seg i dette. Han har sett på det som en tjeneste han gjorde, og regnet ikke med at det ville få noen konsekvenser for ham. Disse Facebook-oppdateringene bekrefter dette inntrykket, sier Risnes til VG.

Avvikende dato

Den eneste datoen i FSBs anklager som ikke klaffer helt med Bergs oppdateringer, er en tur til St. Petersburg november 2015. Der har han sjekket inn på en flight tilbake i retning Kirkenes dagen før datoen som inngår i anklagene mot 62-åringen. 

Advokat Risnes har ingen forklaring på det tilsynelatende avviket mellom Bergs oppdateringer på Facebook og datoen FSB mener han skal ha befunnet seg i St. Petersburg.

– Dette er noe av det vi må se nærmere på, sier han.

– Gjør det lettere for meg

Noen av turene har gått mer eller mindre direkte fra Kirkenes til Russland, mens andre har vært stopp på vei til eller fra eksempelvis Armenia, hvor Berg har vært engasjert i humanitært arbeid.

Berg har også vært enkelte turer i Moskva eller St. Petersburg uten å ha blitt mistenkt for ulovlig virksomhet av FSB. En av dem, i oktober 2015, omtaler Berg som en jobbtur i kommentarfeltet. Dette kan ha vært en tur i forbindelse med arbeidet i den norsk-russiske grensekommisjonen, hvor Berg jobbet som konsulent fra han gikk av med pensjon fra Grensekommissariatet i 2014, og fram til våren 2016.

VG spurte Ilja Novikov, Bergs russiske advokat, hvordan det påvirker jobben hans at klienten har vært så åpen om reisene sine og at alt ligger på Facebook.

– Det at Frode Berg hadde et ganske «åpent privatliv», at han skrev om sine reiser til Russland og andre steder, på sin åpne Facebook-side, gjør det lettere for meg å overtale folk om at Frode selv trodde at det han drev med var ganske uskyldig, og ikke så åpenbart alvorlig eller farlig. Fordi hvis en person forstår at han er gjenstand for oppmerksomhet fra kontraetterretning, hvis han skjønner at han er involvert i noe åpenbart farlig og ulovlig, ville han sannsynligvis ikke gjort noe slikt, sier Novikov.

Torsdag formiddag russisk tid ankom Bergs forsvarer retten i Moskva. Det er ventet at nordmannen her bli varetektsfengslet videre i nye tre måneder.

Fakta

Frode Berg ble pågrepet 5. desember 2017 i Moskva.

Han hadde da 3000 euro i kontanter på seg.

Han har erkjent at han på flere turer har postlagt penger og instruksjoner til russiske kontakter på vegne av norsk etterretningstjeneste.