Per onsdag 11. april oppga Norges Bank en kurs på 12,025 i rubler for 100 norske kroner. Vi må tilbake til perioden rundt februar 2015 for å finne en så lav kurs. Årsaket til fallet forklares etter at USA innførte nye sanksjoner og handelsblokader.

PÅVIRKER OGSÅ BØRSEN

Sanksjonene har også påvirket den russiske børsen de siste dagene. Den russiske aluminium-giganten RUSAL har nærmest kollapset på børsen etter at USA innførte sanksjoner mot selskapet, meldte NTB tidligere i uka.

I løpet av mandagen falt RUSAL-aksjene 50 prosent på børsen i Hongkong. Aksjene omsettes også på børsen i Moskva, og her var fallet på 23 prosent midt på dagen lokal tid. Verdier tilsvarende flere titall milliarder kroner ble utradert i løpet av noen timer.

Også andre russiske selskaper falt kraftig, og børsindeksen RTS i Moskva falt over 10 prosent. Rubelen sank til sitt laveste nivå mot dollar siden 2016.

Årsaken til børs-stupet er de nye sanksjonene som USA innførte mot russiske oligarker, selskaper og embetsfolk før helgen. En av dem som rammes, er RUSALs toppsjef Oleg Deripaska.

RUSAL advarer selv om at sanksjonene kan føre til at selskapet ikke klarer gjeldsforpliktelsene sine.

Regjeringen i Russland har beskrevet sanksjonene som «et angrep» som vil bli besvart. Statsminister Dmitrij Medvedev sier regjeringen vurderer hvordan den kan hjelpe selskapene som rammes.

FRYKTER IKKE USTABILITET

Russlands sentralbanksjef Elvira Nabiullina sier at landets økonomi er sterk nok til å motstå de siste amerikanske sanksjonene.

– Etter vår oppfatning er det ingen slik fare nå, sa sentralbanksjefen. Hun la til at myndighetene selvsagt følger utviklingen svært nøye og hun innrømmet av valutakursen spiller en rolle.

Rubelen fortsatte svekkelsen tirsdag og onsdag både overfor norske kroner, dollar og euro.