Advokat Ilja Novikovs norske kollega i saken, advokat Brynjulf Risnes, opplyser til NTB at fengslingsmøtet torsdag gjelder ankebehandlingen av den siste varetektsfengslingen av den 62 år gamle nordmannen.

Berg ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember i fjor. Han er anklaget for spionasje og har selv innrømmet å ha jobbet for norsk etterretning.

Berg ble pågrepet med 3.000 euro i kontanter i to konvolutter der FSB mener beløpet var ment som betaling til en person i bytte mot hemmelige opplysninger om den russiske nordflåten.

– Jeg har bare fortalt fakta. Jeg ble rett og slett lurt. Manipulert. Og nå har jeg havnet i en forferdelig situasjon, sa Berg til norske journalister som fulgte fengslingsmøtet.

BEKYMRET FOR EGEN HELSE

Torsdag 3. mai ble Berg varetektsfengslet for nye tre måneder Bak et gitter i rettssalen fortalte Berg pressen da at det er tungt å være i russisk fengsel.

Han sa at han deler en 9,5 kvadratmeter celle med en annen fange og at han var bekymret for egen helse, blant annet på grunn av maten han får i fengselet.

Bergs norske advokat Brynjulf Risnes er bekymret.

– Det å sitte fengslet er en stor belastning. Både Bergs familie og vi som jobber med saken er bekymret. Dersom dette trekker ut i tid så kan helsetilstanden fort forverres, sier Risnes.

TOK IKKE OPP SAKEN

Leder for utenriks- og forsvarskomiteen, Anniken Huitfeldt (Ap), tok ikke opp Frode Bergs sak mens hun og komiteen besøkte Moskva for litt over en uke siden.

Utenrikskomiteen på Stortinget opplevde en god tone under besøket med sine russiske kolleger i Moskva for en uke siden, sa Anniken Huitfeldt (Ap).

Det var første gang siden 2011 at en delegasjon fra komiteen besøker Russland. Både temaer som styrket samarbeid i nord, atomnedrustning, Nord-Korea, og konflikten om Krim-halvøya var temaer som lå på bordet.

Situasjonen til spiontiltalte Frode Berg, som sitter fengslet i Moskva, ble imidlertid ikke tatt opp.

– Det er naturlig at det er Utenriksdepartementet som håndterer den saken, sa Huitfeldt.