- Jeg ville ta hele kysten, og da var Kirkenes et naturlig startpunkt, sier Davidsen. Den 65 år gamle pensjonisten syklet fra Sør-Norge til Hammerfest i fjor, og etterpå klarte han ikke å sitte stille.

- Jeg havnet i et slags vakuum. Jeg ble rastløs, og trengte et nytt prosjekt, forteller han.

Prosjektet ble båten «Dina». Den er kjøpt inn spesielt for å ta roturen, og Davidsen håper å være hjemme i Horten i slutten av august.

- Jeg har vokst opp i robåt, så det fysiske er jeg ikke redd for. Det eneste usikre er vær og strømforhold, mener han.

Davidsen har forberedt seg med både telt, sovepose, tracker, datamaskin, fotoapparat og GPS. Han regner med å overleve på tørrmat fra sportsbutikker på veien.

Om det blir noen tvil under turen, kan nok pensjonisten støtte seg på et vell av erfaringer fra andre. Han er nemlig langt fra den eneste som har bestemt seg for å ta en fysisk tung langtur til eller fra Kirkenes.

På vintrene har vi sett flere skigåere ta turen nordover eller sørover, og spesielt nå på sommerhalvåret er det gjerne flere som velger å ta beina, sykkelen eller båten fatt langs hele Norge.

New Zealand-Kirkenes

I den mest langvarige enden finner vi Øyvind Haug og Egil Håskjold Larsen. De to gutta fra Sør-Varanger bestemte seg i 2009 for å seile fra New Zealand til Kirkenes i den 50 år gamle glassfiberbåten «Liberty». SVA publiserte reisebrev fra duoen, som gjorde noen erfaringer som relativt ferske seilere.

Turen fra New Zealand bød på helt andre utfordringer enn en rotur langs norgeskysten. Haug og Larsen var nødt til å passe på å ikke treffe korallrev, og kom seg igjennom heftig vind og regnskurer ute på åpent hav.

- Når vi går med vinden i ryggen ruller båten hvileløst og ukomfortabelt, og vi tilbringer hele den fem dagers overfarten til Vanuatu med å være både sjøsyke og ydmyke, skrev de to.

Men de to sjøfarerne vente seg såpass til båtlivet at de etter hvert like godt satte i gang med brødbakst midt i en storm på Middelhavet. Og i august 2010 nådde de Kirkenes, etter 15 måneder i båt via Fiji, igjennom det Indiske Hav, opp Rødehavet til Middelhavet og til slutt langs norskekysten.

Svinesund-Kirkenes

Blant syklerne som har tatt turen Norge på langs, fant vi i fjor Svein Olav Ohrvik, som syklet fra Svinesund til russergrensa langs Norgeskysten. Senere samme sommer traff vi på Ann-Karin Sirma Tellefsen og Børge Tellefsen, som kom hjem til Sør-Varanger etter å ha syklet fra Lindesnes til Nordkapp.

Ohrvik påpekte at det var en dyr tur: Han brukte selv 40-50 000 kroner til sammen på den litt over én måned lange turen. Som han sikkert kunne gjort litt kortere om han hadde tatt med GPS.

- Men så har jeg sett mer enn de som hele tiden sykler rett, konstaterte han da SVA snakket med ham.

Trillebårlegenden

Man skal imidlertid gjøre mye for å slå en av pionerene for å ta en umotorisert langtur til Kirkenes. For mer enn et par tiår siden finner vi historien om Halvard «Buster» Johansen, som gikk med trillebår fra Kirkenes til Oslo.

Champagnedåp

Alt dette gjør selvfølgelig ikke Jan Davidsens lange rotur til noen mindre imponerende bragd. Blant andre ordfører Cecilie Hansen synes turen er verdt en dåpsseremoni for båten, og hun stiller opp på småbåthavna. Rett nok etter en liten vurdering på om hun skulle slå champagneflasken i båten.

- Jeg vet ikke om vi skal slå flasken så hardt i båten, for det kan bli hull, påpeker Davidsen.

- Jeg har ikke noen erfaring med å døpe en båt som denne, innrømmer en smilende ordfører.

Det blir med at de boblende godsakene helles over baugen. Så setter pensjonisten av gårde ut mot Varangerfjorden, på et rundt tre meter langt fartøy.