179 barn ble født med Kirkenes-sykehusets hjelp i 2013. Det er det laveste antallet fødeavdelingen på sykehuset har registrert siden den ble opprettet, ifølge Ann-Karin E. Hedman, enhetsleder ved sykehusets fødeavdeling, gynekologisk avdeling og poliklinikk.

- I 2012 var det 208 fødsler. Antallet har gått ned med 29 stykker, og det synes vi er mye, sier Hedman. Hun vet imidlertid ikke årsaken til nedgangen ennå.

- Vi må undersøke om det er naturlige årsaker - at folk velger å vente med barn - eller om det er seleksjon som er årsaken. Det krever litt dypdykk, sier enhetslederen.

Kan ikke ta alle

«Seleksjon» betyr i dette tilfellet valget av hvor man føder.

- Om det er en helt normal fødsel, kan man føde på en liten fødestue eller på en mindre fødselsavdeling som dette, sier Hedman. Men det er ikke alt Kirkenes-sykehuset kan ta seg av.

- Diabetikere kan ikke føde her. Det krever kjapp tilgang på barnelege, nevner enhetslederen som eksempel. Og da må de til et større sykehus. I løpet av graviditeten vurderes det hvor man skal føde.

Gradvis ned

Fødselstallet på Kirkenes sykehus har gått gradvis ned siden slutten av 90-tallet.

- Nå er det lenge siden vi har hatt 400 fødsler. I 1999-2000 var det rundt 300 fødsler. Så gikk det gradvis til 250 fødsler, og etter seleksjon ble innført i 2010 har vi gått ned til rundt 210 fødsler hvert år, sier Ann-Karin E. Hedman. Året som gikk ble det altså enda litt lavere.

Én på Høybuktmoen

74 av de som ble født med sykehushjelp var nye tilskudd til Sør-Varanger dette året. 41 var fra Vadsø, 15 fra Tana, 15 fra Båtsfjord, 10 fra Nesseby/Varangerbotn, 9 fra Vardø, 6 fra Berlevåg, 4 fra Mehamn, 2 fra Lebesby, 1 fra Alta, 1 fra Honningsvåg, og 1 fra Børselv.

Nå var det ikke alle av dem som nådde sykehuset før de fødte, ifølge Hedman.

- Av de fødte er også tre definert som under transport, hvorav én fødte på Høybuktmoen, én i Båtsfjord og én i Vadsø, forteller Hedman.

Ikke nyttårsbarn

Per klokken 10.40 fredag 3. januar var det ennå ingen som var født på fødeavdelingen på Kirkenes sykehus i år.

- Det er ganske få som har termin i januar, forteller avdelingsleder Ann-Karin E. Hedman.