Karstein Kristiansen deltok i forrige uke en offisiell middag på Thon Hotell Kirkenes. Middagen ble arrangert i anledning at et nytt norsk-russisk helsesamarbeidsprogram ble undertegnet mellom de to landene.

Til tross for en hyggelig middag, reagerte han imidlertid på serveringen ved hotellet. Kristiansen er av prisnipp avholdsmann, og ønsket derfor alkoholfrie alternativer tilsvarende det som ble servert til maten. Det fikk han ikke.

Provosert

- Jeg lar meg provosere når jeg opplever dette gang på gang. Det gjør at jeg føler meg som en annenrangs kunde. Jeg sa i fra til servitørene, men det eneste jeg ble tilbudt var eplemost og kirsebærjuice, sier han og legger til at det var de to alternativene som stod til vinen som ble servert de andre.

Alternativer som mineralvann og springvann var også tilgjengelig, men Kristiansen mener det skal finnes alternativer tilsvarende det som blir servert.

- Regelverket er vel ganske klart på at man skal kunne tilby tilsvarende alkoholfri drikke til det som blir servert. På et så stort hotell som Thon mener jeg det er skamfullt at det ikke finnes alternativer. Eplemost, som jeg fikk, er rett og slett for dårlig. Jeg forventer å få det jeg spør om, sier han

Har alternativer

Ifølge hotelldirektør ved Thon Hotell Kirkenes Linn Alexandersen har de aldri før hatt liknende klager. Og at det ikke finnes alternativer ved hotellet mener hun ikke medfører riktighet.

- Vi har ikke fått noen tilbakemeldinger på dette tidligere. Det er selvfølgelig at vi alkoholfri drikke i alle kategoriere - både av det vi selv ønsker og det som står i alkoholforskriften. Vi har alltid minimum en type alkoholfritt øl tilgjengelig, for tiden Munkholm. Vi har alkoholfrie cocktails på vår drinkliste og vi har også alkoholfrie alternativer til vin. Til våre menyer har vi valgt «Vår» Aronia, eple og tyttebær fruktmost som alkoholfritt alternativ til rødvin på grunn av tanninene. Som et alternativ til hvitvin har vi valgt ut en økologisk eplemost fra Egge gård da det passer best til vår meny, forteller hun.

Loven er viktig

Alkoholforskriften sier at det skal finnes et rimelig tilbud av alkoholfri drikke hos serveringssteder som tilbyr alkoholholdige drikker. Forskriften er også noe Alexandersen er opptatt av.

- Thon Hotel Kirkenes følger selvsagt alle lover og regler som omhandler alkoholfrie alternativer til våre gjester og oftest mer enn det.

-Grunnen til at vi ikke har en ren alkoholfri vin, som jeg forsto var det denne gjesten hadde etterspurt, er fordi vi har valgt alternativene over da de passer bedre til våre menyer

- Det gjesten føler, det føler gjesten. Det kan være snakk om misforståelser. Men vi serverer alltid et godt utvalg alkoholfrie drikker i store selskaper.Grunnen til at vi ikke har en ren alkoholfri vin, som jeg forsto var det denne gjesten hadde etterspurt, er fordi vi har valgt alternativene over da de passer bedre til våre menyer, sier hun.

Opp til serveringstedet

Utvalget og alternativene til et serveringsted er opp til hvert enkelt sted å bestemme, ifølge kommunens alkoholforskrifter.

- Alle serveringsteder skal ha et tilbud om å servere alkoholfri drikke. Forskriften og våre lokale retningslinjer sier at det skal finnes alkoholfrie alternativer - det kan være alt fra mineralvann, alkoholfritt øl eller vin, sier kontrosjef i kommunen Magnus Mæland.

Mæland understrker imidlertid at dette ikke er detaljstyrt.

- Størrelse og mengde av alkoholfrie alternativer er det er opp til serveringstedene selv å bestemme men mitt inntrykk er at serveringsstedene ønsker å legge til rette for sine kunder, sier han.