- Vi tar tak i nuet og spiller på det, forteller en av klokkeklovnene, Angela Halvorsen Bogo etter den rundt timelange «forestillingen» på avdelingene på Prestøyhjemmet.

Respekt

Klokkeklovnene er et konsept som ble startet i Nederland, og i Norge er det nederlenderen Patrick Van den Boom som er initiativtaker. De vet ingenting om beboerne når de kommer inn. De bruker ikke manuskript, men spiller på øyblikkets enkelthet, med varme, humor og respekt.

- Alle menneskene vi møter er forskjellig. Noen er glade, andre triste og noen er veldig syke. Vi ser an hver enkelt person og ser hva vi kan spille på, forklarer hun. Avisa overvar deler av seansen og de eldre så ut til å kose seg godt i lag med de rolige og vennlige klovnene. Det er i alt 14 klokkeklovner i Norge. Disse reiser rundt om i landet for å underholde og skape kontakt med demente. De er alle profesjonelle utdannede klovner og de forbereder seg godt foran hvert besøk.

- Vi bruker cirka halvannen time med å varme opp og komme oss inn i rollen forteller Bogo. De har også samtaler med de ansatte på forhånd.

Spent

Sandra Frydstad er avdelingssykepleier på Prestøyhjemmet og hun forteller at de har vært kjempespente og sett veldig frem til å få besøk av klokkeklovnene.

- Vi har lest mye om dette på forhånd og sett veldig frem til besøket. Klovnene ble veldig godt mottatt på avdelingen tidligere i dag, forteller hun. Klovnebesøket er et arrangement i samarbeid mellom Den kulturelle spaserstokken i Sør-Varanger kommune og Feelgood-uka som dras i gang av Samovarteateret i disse dager. Demenssaken er også i fokus under årets tv-aksjon som går av stabelen 20. oktober. Antallet eldre med demens i Norge øker stadig og i dag er tallet på demente rundt 71 000 mennesker her i landet.