Det er observert en flokk på 10-12 villhunder som flakker over grensen mellom Norge og Russland.

- De har vært helt oppe på trappa hos sivilbefolkningen i Pasvik, så nå skal vi, sammen med norsk og russisk grensevakt prøve å ta ut hundene, forteller operativ leder, Einar Ingilæ ved Kirkenes politistasjon. Aktiviteten vil foregå på dagen i området Trangsundet og Utnes, på begge sider av grensen.

Flere meldinger

Det har vært felt løshunder tidligere, men denne høsten har antall meldinger fra publikum økt om villhunder, som begynner å bli veldig nærgående.

- Det ble felt to hunder på norsk side forrige uke. Fredagens operasjon er en oppfølger av dette, der vi også har med oss den norske og russiske grensevakta, forteller Ingilæ. Norsk og russisk personell vil holde seg på hver sin side av grensa, og det vil bli benyttet snøskuter i arbeidet.

- Grensekommissæren vil være vårt bindeledd mot russiske myndigheter og vi vil ha fortløpende kontakt under aktiviteten, sier han.

Obduksjon

De hundene som blir felt, skal sendes til Mattilsynet, der det vil bli foretatt obduksjon.

- Litt av frykten er at disse hundene kan ha med seg sykdommer, og vi henstiller alle hundeeiere om å ha dyrene sine i bånd, og ikke lar de løpe fritt der oppe, forteller han.

Det andre politiet frykter, er at det skal etableres en villhundstamme i området.

- Disse vil jo begynne å yngle, og dette er noe vi vil unngå, poengterer han.

Pass på

Ingilæ legger til at folk ikke må sette mat tilgjengelig og at de må tenke over hvor de kaster matavfall og lignende, altså en videreføring av tiltak som er gjort for å holde bjørnen unna.

- Dette er dyr som primært er ute etter mat, så de vil naturligvis lokkes mot områder der dette finnes, poengterer han og legger til at dersom man hører skudd langs grensa, er dette snakk om en planlagt og kontrollert aksjon. Politiet vil være på plass med rundt 4-5 personer, samt grensepersonell fra begge sider.

- Politiet er veldig fornøyd med samarbeidet med norsk og russisk grensevakt, samt Grensekommissæren. Det er en slik aksjon et godt eksempel på, sier han.