– Jeg gleder meg egentlig alltid til alle årstidene, men må innrømme at jeg liker vinteren aller best, sier Dagfinn Gjerde, biblioteksjef i Kirkenes.

Venter på snø

– Vinteren har en egen ro og stillhet, og jeg er veldig glad i å gå på ski. Det er så mye man ikke kan gjøre om vinteren, så man går inn i en slags dvale som egentlig er veldig fin. Og så er det jo det vakre blå lyset om vinteren, da, sier Gjerde.

Hva har du gjort i sommer?

– Jeg har gjort så mye, og sommeren er alltid veldig kort og travel, men bortsett fra en uke i Molde for å se til min gamle mor, har jeg hatt hjemmesommer, og det har vært deilig, sier han. Gjerde forteller om båtliv, krabbefiske, hytta i Ropelv, mye besøk av både venner, barn og annen familie.

All slags vær

– Jeg synes hjemmesommer egentlig er det aller beste, da får man tid til å komme i feriemodus, man slipper stresset med billetter og fly som skal rekkes, som det av og til kan være når man skal reise. Både jeg og Ellen (kona) er veldig glad i Finnmark, det er jo utrolig mye flott å se og oppleve i fylket vårt, sier han.

– Ikke for det, jeg liker å reise også, men er ingen globetrotter, sier Gjerde.

– Og jeg er ikke så opptatt av været, jeg synes sommeren var flott i fjor også selv om det kom snø. Litt regn og vind gjør ingenting når det er laks i elva og ørret i vannet.

Gjensyn

Forrige helg var han i Vadsø og fikk oppleve Jan Garbarek og Trilok Gurtu på Varangerfestivalen.

– Det var flott, jeg har ikke sett han siden den famøse gangen på Malmklang i 1992 da ingenting av utstyret kom med flyet og vi måtte fly på gårdene og hente det vi hadde. Erlend Gimse hadde en haug med perkusjonsutstyr som den samme Trilok Gurtu fikk låne, ler han.

Snart mørkt

Det kvitrer ivrig på balkongen utenfor den åpne døra til kontoret; en hel spurvefamilie sitter på byens beste torgutsikt. Sola skinner inn i Gjerdes grønne kontor. Det er mest hans egne malerier av blomster som pryder veggene.

– Sommeren går fort, snart blir det ordentlig mørkt om kveldene, sier han. Det blir mørkt om dagene også etterhvert, men da har han sommer på kontoret.