I MX1 var bokstavelig talt en annen lokal helt, Jørgen Tharaldsen, i en egen klasse i Skafferhullet og Espen Johnsen erobret andreplassen.

- Målet i år var, som i fjor, å vinne Nord-Norsk mesterskap (NNM). I tillegg er det viktig å ha det gøy og trives med sporten, slår Gøran fast.

Med solid kjøring fra start til mål sørget han for at spenningen omtrent uteble. Løpet som avsluttet årets sesong hadde relativ liten delakelse i de to øverste klassene. Mange av de som ikke kunne hevde seg helt i teten, valgte å prioritere andre stevner. Men det brydde han seg lite om.

- Dette er en fantastisk artig idrett, sier Gøran. I dag fikk jeg en toppfart på 73 kilometer i timen.

Krever stor kapasitet

Og pappa Stein Johnsen legger til at han kan ha en bra karriere foran seg dersom han holder seg skadefri. Stor fart utgjør en risiko i denne idretten. Skuldra hans fikk seg en en skikkelig trøkk i fjorårets siste løp. Fortsatt kjenner han litt til skaden.

- Vi trener  mye ski sammen med skiløperne i KOS og basistrening styrke om vinteren. Det er helt nødvendig.  Kjøringen slår mye i armene. Det kreves stor fysisk kapasitet og teknikk. For å beherske de ulike banene må en ha god ferdigheter, sier han.

Økende rekruttering

I sommer har han deltatt i Norgescupen og Norgesmesterskapet, uten at han fikk det til å stemme her. Et treningsopphold i Belgia kom også godt med, men forteller samtidig om en idrett med usedvanlig stor reisevirksomhet.

- Nesten alt vi har, går til dette, sier pappa Stein. Og legger til at Gøran også må bidra med sine sparepenger. Bare sykkelen kommer seg på 70 000 tusen kroner. I tillegg må den tilpasses og bygges opp, sier han.

De siste årene har Gøran stort sett trent alene. Motocrossmiljøet i Sør Varanger er lite. Men nå er han glad for at Jørgen er flyttet tilbake slik at de kan pusje hverandre på treningen. I tillegg synes det som at miljøet har vokst.

Styremedlem Bodil Labahå bekrefter at rekrutteringen har tatt seg opp blant de yngste. Optimismen råder. Klubben låner ut sykler gratis til unger som vil prøve seg  lillebanen under ansvarlig oppsyn. Labahå er glad for at flere yngre begynner å kjøre motocross og legger til  at nå skal det også settes opp et grillhus i anlegget.

Europa rundt

Imponerte gjorde  også Jørgen Tharaldsen som lå i tet fra første meter til mål. Jørgen har deltatt i EM-runder i år og har derfor  ikke fått kjørt så mange Norgesrunder eller løp i Nord Norge.  Men her demonstrerte han sine ferdigheter både med sin fart og lange hopp, til publikums store fornøyelse.

- Neste år er målet mitt å bli topp tre i min klasse, sier 20-åringen som nå er flyttet tilbake til kommunen etter tre år på Norges Toppidrettsgymnas i Oslo.

Jørgen forteller at han har kjørt to løp i USA i år og seks løp i  Latvia, Nederland, Spania og England. 17. plass i Tsjekkia er beste plassering.

Bremse mindre

- Det er morsomt å crosse mot de beste i Europa og kjenne  nivået. Skal jeg bli bedre  må jeg holde gassen lengre og bremse mindre i svingene, sier 20-åringen som er flyttet tilbake til kommunen etter tre år på Toppidrettsgymnaset i Oslo.

- Men de beste har et helt annet apparat rundt seg. Noen kom med tre trailere, og vi stiller med pappa som sjåfør og mekaniker i en kassebil, sier  han.

40 000 kilometer  rundt i Europa har bilen rullet siden i vår.

- Dette har vært et eventyr. EM-rundene har en fantastisk ramme og mye publikum. På et løp i England møtte det fram 250 00 mennesker. Dessuten er banene mye bedre, forteller pappa Bjørn Tharaldsen.

- Konkurrentene våre syns vi er noen raringer som kjører to døgn nesten nonstop for å delta i løp, sier han smilende. Men alt har sin pris.

- Skal vi fortsette med  å kjøre i Europa neste år, er vi nødt til å ha mer sponsorer, forteller pappa som  sammen med resten av familien bruker det meste av sin fritid på sin lovende sønn.