– Vi er veldig glade for at skolen vår er fargerik og fin, sier sjuendeklassingene Helle Andersen og Vegard Hamborg. De tilbringer flere timer om dagen i det mest fargerike bygget i Kirkenes. Men i resten av byen er det mye grått og hvitt, og mer blir det.

– Trenger farger

De mest solgte husmalingene i fjor var hvitt og forskjellige nyanser av grått, og i følge eksperter på området er dette en trend som ser ut til å fortsette. Kine Angelo er universitetslektor og ansatt ved Institutt for byggekunst, form og farge ved NTNU, og i et intervju med Aftenposten i fjor fryktet hun at byene i Norge skulle bli helt grå.

Men Angelo vil ikke at folk skal male i sterkt kulørte farger, hun vil ha balanse i kontraster. Hun håper det kommer en motreaksjon til det grå. Selv bor hun i et rødorange teglsteinshus.

– Det er så mange gråværsdager i Norge at vi trenger litt farger, sier hun og mener tradisjon er byttet ut med trend; før ble fargesetting ført videre gjennom tradisjon og kunnskap omkring fargebruk.
– Nå har vi tilgang til det meste, men følger ukritisk trendene, sier Angelo.

«Gamle Sovjet»

Dagny Thurmann-Hoelseth jobbet tidligere som kreativ leder i en fargehandelskjede, men driver nå for seg selv som blant annet fargekonsulent. Hun tror folk maler grått fordi de har et ønske om sofistikerte og elegante hjem. Hun er sikker på at folk vil male husene sine grå i flere år fremover, og kaller det «it-farger» som «alle» skal ha. I fjor høst het den Labrador og var mørkgrå.

– Grå farger er kjent for sin tunge og depressive effekt. Er ett hus i gaten grått, vil det ikke ha noen særlig betydning, men når de fleste hus males i triste gråtoner eller hvitt, mister vi mye atmosfære og stemning, sier Thurmann-Hoelseth.

– Det blir rett og slett nitrist med en atmosfære som minner mer om gamle Sovjet enn en hyggelig gate, legger hun til i saken til Aftenposten.

Har du sett et hus som skiller seg ut? Send oss bilde av det til redaksjon@sva.no eller sms 9099 0700.

Mest solgt

At dette er et storbyfenomen tilbakevises av fargehandlerne i Kirkenes.

– Den mest populære husfargen i fjor sommer het Refleksjon, en kald hvit farge. På andreplass kom jernvitrol, som er en mørk gråfarge, og på de øvrige plassene nedover er det forskjellige hvitfarger, sier Kim Rune Romsdal hos Fargekilden.

– Det går stort sett i lyse farger, og mye grått. Noen velger en varmgrå som er sånn midt i mellom, men folk kjøper veldig mye mørk grå og lys grå til husene sine, sier Kim Espen Fiskebeck hos Fiskebeck Fargehandel.

Mer grått

Og det er ikke bare boliger som får fargeløse nyanser. I fjor ble den fjøsrøde kinoen malt hvit og den nye Coop-senteret på Toppen har en diger vegg med en lys og en grå farge bak Velkommen-til-Kirkenes-skiltet.

Og fra prosjektleder for nye Kirkenes sykehus, Gunnar Stumo, får vi vite at «Fasader er i hovedsak planlagt i zink- eller aluminiumbaserte metallprofiler, kombinert med noen mindre felter i trepanel. Metallprofilene er planlagt i mørk grå med lysere grå beslag og vindusprofiler.»

Gleder seg

– Det hadde vært kjedelig hvis skolen var grå, det hadde vi ikke likt, mener både Helle Andersen og Vegard Hamborg. De to sjuendeklassingene sier det faktisk er mye hyggeligere å gå på skolen nå som den er fargerik og fin.
– Den lyser opp og det trenges hele året, og spesielt når det er mørketid og vinter, mener Helle.

– Jeg gleder meg faktisk til å gå på skolen fordi skolen er fin, sier Vegard.

Skiller seg ut

Han forteller med en latter at han bor i et grått hus, men Helle bor i et rødt, og det liker hun veldig godt.
– Det er et par hus i gata vår som skiller seg ut, det ene er sånn hudfarget.., men de fleste husene er hvite og grå, ser det ut som nå, sier hun.

– Folk skulle latt oss få lov til å velge farger på husene, da hadde det sett ganske annerledes og fargerikt ut, slår Vegard Hamborg fast.