Det var et alarmerende syn som møtte leietakerne og eierne av kontorbygget Storgata 6 søndag morgen. En sterkt beruset mann hadde regelrett gått amok: Han hadde brutt seg inn i fire biler, knust vindusglasset på byggets inngangsdører både foran og bak. Vel innendørs hadde han ramponert mesteparten av lokalene innvendig mens han blødde etter å tydeligvis ha skjært seg på det knuste glasset.

- Det ser trasig ut. Det er knust og rasert, og blodig opp etter veggene, konstaterer Greger Mannsverk. Han er administrerende direktør i Kimek, som eier bygget.

- Det er trist at det skal være sånn. Det virker som at det var rent hærverk. Nå bor vi heldigvis i en rolig by der det ikke skjer slikt ofte, sier han.

Troika Seafood har den største delen av kontorlokalene i bygget. Daglig leder Svein Ruud forteller at de har klart å komme seg i gang igjen. Det verste er ryddet unna, men det er ikke tvil om at kontorlokalene deres fikk hard medfart.

- Det var tilgriset med blod overalt. Dører var sparket inn og vinduer knust, alle fire PCene var ødelagt, og han hadde revet ut papirer av permer, sier Ruud.

- Vi sitter på møterommet til vi får vasket kontorlokalene. Vi har PCer og kopimaskin, og er stort sett selvberget. Det er litt merarbeid og sure miner, men det er alt, forteller han.

Mannsverk håper å ha kontorene tilbake til normal stand i løpet av ikke så veldig mange dager.

- Vi har allerede et skadesaneringsfirma inne, sier han.

Store kostnader

Innbruddet kan fort koste en del.

Ruud mener at de kan ha blitt påført skader for 50-60 000 kroner, da de bare leier lokalene. Men det er Kimek som står igjen med de største utgiftene, da de eier både bygget og tre av bilene. Gjerningsmannen skal ha prøvd å tyvkople minst to av bilene ved å kople ledningene. Bilene fikk riper og bulker på utsiden, og dashbordet og inventaret ble skadet i forsøket.

Greger Mannsverk har ennå ingen anelse om hvor mye alt vil komme på i kroner og øre.

- Takstmennene holder på, og vil komme med en sum etter hvert, sier han.

Politiet har nevnt at skadene kan komme på opp til en halv million kroner, men det er bare et veldig grovt overslag.

- Det blir selvfølgelig forsikringssak av dette. Men det er egenandeler hele veien, både for oss og for leietakerne våre, så dette kommer til å koste penger for alle, sier Mannsverk.

- Jeg regner med at både vi og forsikringsselskapet vil kreve penger av gjerningsmannen, men vi vet ikke om han har midlene, legger han til.

To kontorer uskadd

Tverrfaglig opplæringskontor for Øst-Finnmark slapp relativt billig unna. Gjerningsmannen hadde ikke gått inn på kontoret deres, av ukjent grunn.

- Det var to kontorer i kontorlandskapet som var urørt, og det var våre kontor, forteller daglig leder Robert H. Flatli.

Firmaet slapp ikke helt unna. En printer til rundt 50 000 kroner gikk i gulvet opptil flere ganger, og et sidevindu var knust på firmabilen som sto utenfor. Det var heller ikke stjålet noe verken på kontorene eller i bilen.

Likevel kan det fort bli femsifrede utgifter også for opplæringskontoret, mellom printeren, skifting av vindu og at de må bruke leiebil en stund.

Mannen ble pågrepet klokken 02:45 natt til søndag. Han hadde ikke papirer på seg, og var så ruset at politiet ikke klarte å få tak på identiteten hans. Søndag ettermiddag fikk politiet endelig avhørt mannen, som viste seg å være fra Estland.

Mannen erkjente forholdene ifølge politiet. De holdt ham i arresten til han ble framstilt for varetektsfengsling tirsdag. Grunnen er tosidig, ifølge operasjonsleder Svein Erik Jacobsen: Mannen utførte skadeverk for store summer, og siden mannen bor innenfor Schengen-området, kan han flykte fra Norge tross at politiet har beslaglagt passet hans.

Tirsdag ble mannen framstilt for varetektsfengsling i opp til fire uker.