• STENGT: Trattoria Grande ble nødt til å stenge midt på dagen 13. september.
    Foto: Håvard S. Mækelæ

Da Trattoria Grande gikk konkurs onsdag 13. september, sto Kirkenes Handelspark plutselig uten ett av trekkplastrene sine. Kjøpesenteret har fremdeles ikke åpnet noe nytt der lekebutikken sto før, og dermed står det tomme lokaler på begge sider av Biltema.

Handelsparkens styreleder og sjef for Coop Finnmark, Jan-Ivar Alsén, forteller imidlertid at de er i full gang med å fylle tomrommene.

Tirsdag og onsdag denne uka har han vært i Kirkenes, for å ha samtaler med flere aktører som vurderer å flytte inn i Trattoria-lokalene. Da er det snakk om matservering av noe slag.

November

– Det er fire aktuelle kandidater akkurat nå. Vi kan ikke si foreløpig hvem de er, men vi håper å ha en kontrakt klar i løpet av denne eller neste uke, forteller Coop- sjefen.

Han kan si at tre av aktørene er lokale, og én utenfra. Og at arbeidet med den utvalgte aktøren kan starte allerede neste uke - med forhåpentlig åpningsdato 1. november.

Han vil heller ikke dele hvilket konsept det blir.

– Det blir en del av diskusjonen, sier han.

Alsén sier heller ikke noe om hvilken butikk de har fått inn der Kozmos-lekebutikken var før. Men han slår fast at de har en avtale med noen der.

– Vi har det klart om en måneds tid, sier han.

– Bra drift

Tross at handelsparken har mistet to butikker, mener Alsén at senteret som helhet går bra.

– Omsetningen til butikkene i handelsparken øker. Vi ser at senteret fester seg mer og mer som et handelspunkt i Kirkenes, sier Coop-sjefen.

Han trekker fram interessen for å fylle tomrommet etter Trattoria – tross at Trattoria ble slått konkurs etter å ha hatt flere advarsler de siste månedene.

Trattoria prøver ikke igjen

Deniz Bardakci, gründer for Trattoria-kjeden, forteller at de ikke ser på å gjøre et nytt forsøk i Kirkenes. Trattoria Grande gjennomgikk ett lederskifte mens restauranten var åpen i Kirkenes Handelspark, og Bardakci sier at det til syvende og sist var personalemangel som stoppet dem.

- Vi hadde pengene som skatteverket krevde satt av på konto. Men det var uunngåelig at vi ble lagt ned. Vi hadde ikke ledere eller energi, og vi har ikke kapasitet til å drive i Kirkenes nå. Nå går vi tilbake til der vi trives, i Varangerbotn, forteller Bardakci.

Facebook-meldingen om Trattoria Grandes nedleggelse nevner også sykdomsproblemer som en årsak.

Kjede-inntog

Da handelsparken åpnet sommeren 2015 kom tre nye kjeder inn til Kirkenes: Elkjøp, Biltema og Trattoria. Kozmos, Jysk, Zero, Vitus Apotek og Skoringen flyttet også inn i senteret, og Ellas Frisør etablerte seg der. Sentereierne Coop har matbutikk, Byggmix og sportsbutikk i senteret.

Av butikkene som først flyttet inn, har lekebutikken Kozmos flyttet til Amfi-senteret grunnet liten trafikk, og Trattoria har gått konkurs. Resten har blitt der.

Fra starten av har det vært planer om å etter hvert utvide handelsparken til et bygg nummer to.