Seiersmarsjen i oktober:

Norske og rusisske ungdommer skal gå hele ruta som den røde armé brukte da de kom inn i Sør-Varanger i oktoberdagene i 1944. Bortsett fra noen meter over elva.

Tidlig

- Etter møte mellom administrasjonene på begge sider av grensa, ble det klart at det ikke lot seg gjøre å kunne krysse elva, forteller enhetsleder for allmenn kultur, Harald Sørensen og prosjektleder Dagfinn Gjerde. Dermed må marsjdeltakerene kjøres i buss om Storskog etter at de har kommet seg til grensa, for så å fortsette på andre siden.

- Jeg skulle gjerne ønske at vi fikk til dette, men jeg er helt sikker på et marsjen blir en flott og spesiell opplevelse uansett, forsikrer Gjerde som nå jobber på for å få alt på plass.

Arrangementer

Foruten å følge den historiske løypa, vil det også bli en rekke kulturaktiviteter på russisk side, samt en del stopp underveis på vei mot Tårnet.

- Det skal blant annet være kransenedleggelse ved fangeleiren ved Urfjellshalsen, og vi skal stoppe og legge ned blomster ved steinen der russerne skrev «Vi sees ved Elbe», forteller han. Selve masjen foregår mellom 17og 19. september og det hele avsluttes med mottakelse på det russiske konsulatet, samt festmiddag for alle deltakerne.

Turvant

Den totale løypa ligger på mellom fem og seks mil. 16 ungdommer som går på valgfag friluftsliv ved Bjørnevatn skole, skal representere de norske ungdommene.

- Bjørnevatn har jo en symbolverdi for frigjøringen av Finnmark, så vi synes det var riktig å invitere dem med. Samtidig er dette elever som liker å ferdes rundt i naturen, og det er nok en fordel å være litt trent og ha sansen for å bo i telt, påpeker han. I tillegg til elevene med tre voksne, inviteres det med i alt fem personer fra Sør-Varanger kommune på turen. Samme antall deltar fra russisk side, og Gjerde anslår at de blir rundt 50 stykker på den historiske marsjen.

Detaljer

Men med et slikt arrangement, er det mange detaljer som skal på plass. De har fått innvilget en søknad på 100 000 kroner fra Barentssekretariatet, noe Gjerde er veldig glad for.

- Da har vi en trygg økonomi for arrangementet. Det er masse logisitikk som må på plass, og det må kjøpes inn mat og masse andre ting, sier han. Gjerde og Sørensen har vært på befaring på den norske delen av løypa.

- Vi gikk der i forrige uke. Jeg er mye i naturen, men jeg har aldri vært der løypa går, og jeg har bodd i Sør-Varanger siden 1986, forteller han.

- Det er et skikkelig flott område. Seiersmarsjen blir en fantastisk opplevelse for deltakerne, sier han entusiastisk.