Familien vi besøker består av Shakiba Soltani, Elias Rasoli og Barna Ali, Gita og Almas og kom til Norge som flyktninger fra Afghanistan. De to eldste barna, - Ali og Gita går i henholdsvis femte og fjerde klasse. De lever etter muslimsk tro, og feirer dermed ikke jul.

Sosialt

Vi treffer familien et par dager før jul i rekkehuset på Hesseng. Et hyggelig hjem med to voksne og tre barn, og det er straks klart for søndagsmiddag når avisa kommer på besøk.

- Selv om vi ikke feirer jul hjemme, så har vi på en måte feiret jul likevel. Jeg har blant annet vært med å pynte treet på skolen, forteller Ali.

- Og jeg har laget julepynt forteller Gita. Og selv om det ikke er julefeiring, blir det gjerne litt ekstra stas denne tiden.

- Vi får mye besøk, og drar på besøk til venner, forteller Elias. Da spiser man også god mat. For eksempel mantu, som er en rett bestående av kjøtt, grønnsaker og forskjellig krydder pakket inn i en lefse.

- Vi kjøper også julegaver til barna i de norske familiene vi kjenner, forteller Shakiba. De feirer også nyttårsaften med fyrverkeri og det som hører til.

Venter

Det var Shakiba og de to eldste barna som kom først til Norge i 2010. Pappa Elias kom oppover året etter. De forteller at de trives godt, og de skryter av Sør-Varanger.

- Det er en veldig bra kommune, og vi har fått mye hjelp fra de snille menneskene som jobber hos flyktningetjenesten, skryter Shakiba og Elias. Hun går på norskkurs og ønsker å utdanne seg til sykepleier.

- I Afghanistan har jeg ikke kunnet jobbe. Jeg vil gjerne blir sykepleier så jeg kan hjelpe andre mennesker, forteller Shakiba som har fått minstemann Almas etter at familien kom til Norge.

Elias jobbet som snekker i hjemlandet og ønsker å fortsette i samme bransje her. Men etter to år venter han fremdeles på svar på søknaden om oppholdstillatelse, dermed settes livet på vent. Han forteller at det er veldig vanskelig å gå å vente på svar, og at han derfor blir værende mye hjemme.

- Så da blir det å være hjemme og passe barn, sier han med et smil. Også de to eldste barna har planene klare for fremtiden. Gita vil jobbe på sykehus, og Ali er helt klar på at han skal bli fotballspiller.

Internasjonalt

Alle synes de det var litt uvant å komme til det vinterlige Sør-Varanger.

- Det første året synes vi det var veldig kaldt, men nå går det mye bedre, forteller Shakiba. De har ellers blitt godt mottatt, og har fått mange nye venner. Både norske og andre flyktninger. Selv kjenner de til seks afghanske familier i Sør-Varanger. Totalt er det imidlertid 70 forskjellige nasjonaliteter representert i grensekommunen. Blant flyktninger har kommunen i dag 96 personer fordelt på ti nasjoner.