UDI og Hero mottak har inngått avtale om drift av mottakssenter i Vestleiren på Høybuktmoen. Det er ennå ikke avklart når dørene kan åpne, men både NAV og Personalhuset i Bodø har fått i oppdrag å finne personell til de foreløpig 39 årsverkene som det i første omgang er behov for.

– Vi har behov for mange ulike stillinger og avhengig av behov kan det bli aktuelt å trappe opp. Plasseringen vil også gi ringvirkninger i forhold til levering av mat og transport til og fra sykehuset for obligatorisk helsesjekk. Så det er snakk om en betydelig antall arbeidsplasser, sier Ketil Blinge, regionsjef i Hero Norge.

Det er allerede ansatt en oppstartsleder, Henry Osima, opprinnelig fra Kirkenes, bosatt i Oslo. I løpet av kort tid vil Hero ansette mottaksleder, administrativ leder, økonomikonsulent, sosialkonsulenter, vaktmester, IT-ansvarlige, ledende miljøkonsulent, logistikkansvarlig, logistikkmedarbeidere og flere miljøarbeidere som skal gå turnus.

– Kandidater til stillingene vil bli invitert til et stort informasjonsmøte i Kirkenes så snart dette kan gjøres, sier Blinge. Han sier at det kan bli aktuelt å trappe opp til rundt 50 årsverk ved behov.

– Vestleiren skal ha en kapasitet på 600 beboere, og målet er at mottakssentralen etterhvert skal erstatte Fjellhallen. Målet er også at beboerne skal være max to døgn på mottaket, sier han.

– Som mottaksleder ønsker vi oss en person med lokal forankring og god kunnskap om lokale forhold. Det er viktig i forhold til rollen denne personen skal ha, legger han til.

Blinge sier også at de vil koordinere ønsket om frivillig hjelp gjennom Frivilligsentralen og Røde Kors når drifta av Vestleiren har startet.
– Vi vet at mange vil bidra med frivillig arbeid, gaver, klær og lignende, men vi er nødt til å ha en viss kontroll over dette. Når flyktningene kommer vil deres personlige klær og bagasje bli frosset ned i to døgn for å ta knekken på eventuelle skadedyr, og de får utlevert en klespakke. Derfor vil det ikke være behov for klær, det vil bare bety ekstra bagasje når de reiser videre. Noen leker kan vi nok ta imot, men det vil i så fall bli leker som barna får og kan ta med seg videre. Det som vi tror kan være viktig for flyktningene er samtalepartnere. Det å stikke innom og ta en kaffekopp og snakke med folk i mottaket kan være viktigere enn donere ting, sier han.