3. mai fikk han forlenget varetektsfengslingen med tre måneder. Torsdag ble anken hans om fengslingen behandlet. Det var på forhånd ventet at begjæringen ikke ville bli tatt til følge.

– Vi håper jo selvfølgelig på det beste, men vi er ikke veldig optimistiske. Det synes jeg det er greit å få sagt, sa talsmannen for støttegruppa til den fengslede 62-åringen, Øystein Hansen, til NTB tidligere denne uka.

En time

Byretten i Moskva startet torsdag formiddag behandlingen av begjæringen om løslatelse av 62-åringen, som var på plass i retten.

Domstolen, som ligger litt utenfor sentrum av den russiske hovedstaden, brukte en times tid på å avgjøre at han ikke kunne løslates mot kausjon.

Et slikt krav har også tidligere blitt avvist. Begrunnelsen til domstolen forrige gang var at når noen er anklaget for spionasje i Russland, må vedkommende alltid sitte i varetekt til rettssaken kommer opp. Spionsiktelsen i russisk straffelov har en minstestraff på ti års fengsel.

Våren 2019

– Situasjonen for Frode Berg er blitt vanskeligere. Berg har det veldig tungt psykisk, sier hans russiske advokat, Ilja Novikov, til NRK i forkant av rettssaken.

Det russiske sikkerhetspolitiet FSB har satt en ny etterforsker på saken. Vedkommende har blant annet krevd at Berg samarbeider mer med etterforskerne hvis han skal få snakke med familien på telefon.

Advokaten sier også at etterforskningen kan trekke ut i tid og at rettssaken kanskje ikke kommer opp før våren 2019.

Det var Frode Berg og hans forsvarere som ba om løslatelse mot kausjon. Dersom han hadde blitt løslatt, måtte han fortsatt bli i Moskva så lenge etterforskningen pågår.

Høysikkerhetsfengsel

Frode Berg ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember i fjor. Siden da har han sittet i varetekt i høysikkerhetsfengselet Lefortovo.

Da han ble pågrepet, hadde han på seg 3.000 euro i kontanter. Nordmannen er anklaget for å ha forsøkt å skaffe hemmelige dokumenter om den russiske nordflåten og er siktet for spionasje. Han har innrømmet å ha arbeidet for norsk etterretning.