Utenriksminister Børge Brende (H) sa onsdag at Norge vil følge EUs sanksjoner mot Russland, som følge av landets støtte til de prorussiske opprørerne i Ukraina.

Alvorligere

De nye sanksjonene blir beskrevet som langt mer alvorlige enn tidligere tiltak, og det er ventet at de også vil kunne ramme økonomien i vestlige land. De norske sanksjonene må først behandles av Stortinget, men de vil etter alle solemerker gli gjennom. Det får Mannsverk, administrerende direktør ved Kimek, til å reagere kraftig.

50 prosent av verftets virksomhet er rettet mot Russland. Nå frykter han konsekvensene av nye sanksjoner.

- Drar de hardt nok til, risikerer vi at næringssamarbeidet og folk-til-folk-samarbeidet stopper. Det er nok lett for EU-land som ikke har grense til Russland å gjøre dette. Men vi er naboen deres. Da er det mer dramatisk. Hadde russergrensa gått ned til Akershus, ville nok utfallet blitt annerledes, sier Mannsverk til Dagbladet.

Dialog

Han er ikke enig med de som mener at fred er viktigere enn sanksjoner.

- Er det fred som skapes hvis vi får en ny kald krig? Andre steder i verden ønsker vi dialog. Jeg har lite tro på at det funker å presse folk opp i et hjørne. Vi skal si fra klart om det gjør. Men vi må bruke kløkt. Hvis en er drastiske nok, presses de bare rett i hendene til Kina, sier han.

Sanksjonene er blant annet rettet mot den russiske oljeindustrien gjennom stans av eksporten av rør og utstyr. Sanksjonene vil ikke ramme russisk gassektor, som flere EU-land er avhengige av, skriver NTB.

NUPI-forsker Jakub M. Godzmirski sier til Aftenposten at han tror russerne kan svare på sanksjonene ved å boikotte norsk laks.