• KOMMENTAR: Aksel Mjelde er friluftsentusiast og journalist basert i Kirkenes.Foto: Privat

Som indoktrinert «Søring» som har bodd store deler av livet i Oslo er det ingen tvil: Du kommer deg dit du skal enten med kollektivtransport eller ved hjelp av egen maskin. Som guttunge ble jeg dratt milevis gjennom både den ene og den andre nasjonalparken. Et frø ble sådd: ekte skiglede gjennom skileik og masse slitsomme konkurranser.

Å gå langt på ski for så å kjøpe verdens beste skolebolle og varm sjokolade på Brunkollen var det beste jeg visste på den tiden. Poenget med alt dette var at det var jeg det jeg assosierte med å være ute. Ikke bensinlukt. Det var det verste jeg visste.

Det er dere voksne der ute som er ansvarlige for hva barna deres assosierer med det å være ute: enten bensinlukt eller skileik.

Dere bestemmer.

Nært er faktisk ikke fjernt

Bruk nærområdet for hva det er verdt! Her om dagen slo det meg: hvor tøffe naturopplevelser kan man få UTEN å bruke motorisert ferdsel i naturen lokalt her i Kirkenes? Etter mye pønsking og titting på kartet var det helt åpenbart at å gå Kirkenes rundt på ski var en reell mulighet.

Ruta ble kirkenes – Toppenfjellet – Verigasmasta – Appelsinsteinen og tilbake til Kirkenes. Totalt 17 kilometer og seks timer skulle turen ta. Det ble en opplevelse som jeg ikke kommer til å glemme med det første. Helt uten bensinlukt. Seriøst. Gå lokalt, dere bestemmer.

Bare for å sette ting i perspektiv så er det skau stort sett helt opp til tregrensa på 1000 meter i sør. For å i det hele tatt å få utsikt som kan måle seg med det vi har her i Kirkenes må man gå lange turer. Det er et bunnløst slit. Her er snaufjellet rett utenfor døra. Bokstavelig talt.

Det er luksus det, skikkelig luksus. Dere skulle bare visst, dere.

Vis miljøhensyn

I stedet for å bidra til å ødelegge naturen litt og litt ved å spy ut bensin her og der, vil det å ta på seg et par ski bidra til å redde det lille vi har igjen av natur. Snart så er det kanskje ikke mulig å verken gå på ski eller kjøre scooter uansett.

Hva gjør vi da? Hvis vi alle tar på oss et par ski viser vi i hvert fall at vi bryr oss. Vi har faktisk bare en planet. Dere bestemmer.

Gå deg frisk

Ikke bare er det hva ungene dine assosierer med å være ute i naturen eller miljøet som trenger å være hvorfor du skal spenne på deg et par ski. Helsa di er også viktig. Går du 20 kilometer med sekk brenner du ikke bare kalorier, men du får en sterk rygg i tillegg.

Dette er spesielt viktig hvis du sitter mye inne på kontoret. Ryggplager er kjipt. Dere bestemmer

noe å lære av hverandre

Nå sier jeg ikke at vi søringer er perfekte. Langt derifra. Vi stresser rundt i kondomdress og kjører SUV-er og later som om vi er miljøbevisste. Stemmer rødt og lever blått. Dobbeltmoralske typer altså. Tro meg, jeg er oppvokst i den gryta der.

Men vi er flinke på en del ting. Som å få barna ut i skileik tidlig. Dyrke friluftslivet. Det er det som er kulturen. Vi bruker stort sett bilen som et transportmiddel og ikke et leketøy. Poenget er at vi alle har noe å lære av hverandre. La scooteren stå.

Vil du være en del av løsningen eller problemet? Dere bestemmer.