Det strømmet folk til matmarkedet på Snøhotellet i år også.

Bare uteserveringen manglet søndag siden antall grader kunne telles på en hånd, vinden kjentes som den kom rett fra iskanten og skyene lå truende over det hele. Men folk kom. De kom seg bare fort innendørs, enten de skulle inn på låven for å handle lokalproduserte varer eller til Gabba-restauranten for å høre på foredrag. Kanskje aller helst begge deler. For foredragene på matmarkedet samler like fullt hus osm selve markedet.

Rett utenfor

Irene Karlsen har i mange år vært entusiast for hva man kan finne av spiselig ute. Denne gangen konsentrerte hun seg om hagen.

- Du trenger ikke gå lenger enn ned trappa, ivrer hun.

Det handler om blomkarsen som om ikke lenge blomstrer vilt i potter og kasser. Det er ringblomstene som snart lyser oransje og gult og som er ypperlig til å holde blomsterlus unna.

- Valmuen, sier Karlsen og har plukket en bukett for anledningen.

- Tørk den og bruk frøene på brødbaksten.

Javisst! De blå frøene du kjøper... har vi dem i hagen?

- Se her, fortsetter Karlsen og drar fram den gule primulaen som sprer seg som ugress.

- Spis den. Den smaker ikke mye, men bruk den som pynt, sier hun og har «Bruk det, ikke luk det» som motto. Løpstikke, rødkløver, vill stemor, timian i bedet, det er ikke grenser for hva slags smakstilsetninger og pynt som kan finnes på nesten en hvilken som helst hageflekk, bare man vet å bruke det.

Matmesse

Så spørs det om det etter hvert kommer flere planteprodukter og hagevarer som enda flere lokalproduserte varer i Sør-Varanger. Matmarkedet viser at det er uhyre populært, og det kommer stadig flere tilskudd.

Inne på låven er ostemaker Øverli som alltid med kø foran bordet.

Nykommeren Jostein Ananiassen selger egentlig røykovner, men hver gang han bruker sin egen fyller han opp røykskapet så det blir alltid produksjon til overs. Den har han begynt å selge.

- Drømmen er å etablere et tradisjonsmat-laug i Sør-Varanger, mener han.

Starten er der, for på søndag ble det satt ned et interimstyre blant de lokale matprodusentene for å lage en felles strategi for kommende matmesser.

- Jeg håper vi får ei fast matmesse her lokalt også, sier Ananiassen. Og det har vel Snøhotellet allerede startet på med sine årlige matmarkeder.

Det var mye kjent i år, rabarbrasaft og flatbrød, brød og kaker, røkt sik fra Pasvik, chutney og syltetøy. Men også noe nytt, som reinpateen fra Bugøynes. Folk smattet seg gjennom det meste, og de fleste hadde pose med noe oppi da de gikk.